Beruházások maradnak el

Darányi Ignácz földmivelési miniszter országgyűlési felszólalásából :
A miniszterelnök április 27-iki beszédéhez hozzátenni semmit sem kiván, de ebben a komoly pillanataban mégis el akarja mondani azt, a mi a szivén van.

A földmivelésügyi kormány minden alkotásra képtelen az obstrukczió miatt, mely a költségvetés megszavazását meggátolja.
Itt volna a gazdasági munkások helyzetének javitására uj tétel, 290,000 korona. (Nagy zaj és fölkiáltások a szélsőbaloldalon: Tárgyaljuk le!) Itt volna az ország különböző vidékein épitkezésekre, fölszerelésekre 2.056,000 korona. (Fölkiáltások a szélsőbaloldalon: Megszavazzuk!) S e mellett számtalan olyan vállalati és ipari szerződés van, a melyben az mondatik, hogy a vállalkozók, az iparosok az ő keresetüket akkor kapják meg, a mikor a törvényjavaslat jogerőre emelkedik. Százak és ezrek vannak, a kik e miatt keresetüktől ezuttal elesnek. (Fölkiáltások a szélsőbaloldalon: Tágyaljuk le rögtön!)

Itt vannak a beruházások.
Jelentékeny tétel van fölvéve erdei vasutakra, gazdasági szakoktatási intézményekre, különösen Erdélyre való tekintettel, segély némely magyar város árvédelmére, a Temes-Bégavölgy ármentesitésére és a Bégának Nagybecskerektől Temesvárig annyira sürgetett szabályozására nagyobb összeg, kisebb folyók szabályozására és vizmosó lekötésére, téli kikötők létesitésére a soroksári Duna-ág szabályozására. (Nagy zaj és fölkiáltások a szélsőbaloldalon: Megszavazzuk! Vegyék vissza a katonai javaslatokat!)