Magyarország 15 kilométeres futóbajnoksága

A húsvéti ünnepek legnagyszerűbb sportversenye vasárnap a Margitszigeten játszódott le a Magyar Atletikai Szövetség rendezésében Magyarország 15 kilométeres bajokságáért, amelyben újból a két régi rivális Király Pál és Kultsár István ütköztek meg egymással.

A starttól a célig fej-fej mellett küzdöttek a kiváló ellenfelek és egy öldöklő finisben az utolsó lépésben Kultsár centiméterekkel győzött. A szenzációs küzdelem nagyszerűségét mi sem biztosítja jobban, hogy az elért idő csak egy másodperccel gyöngébb az országos rekordnál.

A pompás versenyben briliánsan szerepelt a csillaghegyi Csekey, aki vagy 20 körön át vezetett. Baleset is történt a kemény viadalban; Körülbelül a 12. kilométernél, amikor Kultsár és Király a jövő nagy futóját, Kádárt lekörözték, egy kis kollizió támadt, amely alkalommal Kultsár belelépett Király lábába, aki a futballpályára rohant.

Ezzel vagy 30 métert veszített és hogy Kultsár befogja, annyira kellett a tempóját erősítenie, hogy amiatt a finisbe, nem lehetett olyan ellenállhatatlan, mint az egyórás futásban volt és ez a győzelmébe került. Ez azonban mit sem von le Kultsár érdeméből, aki a legnagyobb atlétáink egyike és akit egy-két év múlva a világ minden részében ismerni és félni fognak.

Magyarország 15 kilométeres futóbajnoksága

Országos rekord: 51 p. 40.3 mp.) dr. Várady Mihály (BEAC) 1920.
Eddigi győztesek: Bese József 1919. Várady: 1920., 1921., 1922. Király Pál: 1923.


Bajnok: Kultsár István (MAC) 51 p. 41.7 mp. 2. Király Pál (ESC) 51 p. 42 mp. 3. Csekey (CsFC) 52 p. 14.5 mp. (Pestvidéki kerületi rekord!) 4. Kádár (ESC) 500 méterrel hátrább. 5. Hrenyovszky (Dorogi AC) még 50 méterrel. 6. Bese (MTK) további 100 méterrel.