A beruházások sorsa a T. Háztól függ

Letelt az 'exlex' állapot első hónapja és ma is teljesen beláthatatlan, hogy mikor lesz vége.
Mig az országgyülés tétlenül vajudik az obstrukczióban, a kormány az előterjesztések egész sorát terjesztette a Ház elé, nyomatékos bizonyítékául annak, mennyi sürgős és a közjóllét szempontjából fontos teendő várna az országgyülésre, ha dolgozni tudna. E törvényjavaslatok közül legfontosabb a rég várt beruházási javaslat, melynek az volna a rendeltetése, hogy a mostani közgazdasági pangásnak valahára véget vessen.

A tervezett beruházások összege 262 millió korona.
A beruházásokból a vasutakra esik 124 millió, tehát az egésznek majdnem fele. A többi a különféle miniszteri tárczák ügykörébe tartozó beruházások közt oszlik meg: a belügyre esik 10 millió, a pénzügyi tárczához tartozó középitkezésekre és gyárakra 23 millió, a kereskedelmi tárczához tartozó beruházásokra 41 millió 700,000 korona, - ezek sorában a megyei utak kiépitésére előirányzott 29 millió a legszélesebb köröket érdekli. Azután következnek a földmivelési tárczához tartozó vizszabályozások s egyéb nagy épitkezések 43 millióval, a közoktatási tárcza 9 millióval, az igazságügyi tárcza közel 11 millióval. Ennek a nagy összegnek beszerzésére a pénzügyminiszter felhatalmazást kér, hogy 4 perczentnél nem magasabb kamatozású járadékkötvényeket bocsáthasson ki.

A beruházási törvényjavaslat szerint a tervezett befektetések nagyobbrészt elkészülnének 1907-ig.
A jelen évben 30 millió korona lenne befektetve, természetesen, ha a képviselőház a javaslatot megszavazza, a mi csak az obstrukczió megszünése esetén lehetséges. A beruházásokat mindenki szükségesnek tartja, sőt sokan úgy vélekednek, hogy az összeg – öt évre felosztva – elegendő s utalnak arra, hogy Ausztriában 1000 milliót jóval túlhaladó összeget szavazott meg a kormány beruházásokra, pedig ott a közgazdasági állapot nem oly elmaradott, mint nálunk. A beruházási javaslat minden esetre hatalmas lépés volna a közgazdasági válságos helyzet megszüntetésére, - ha törvény lehetne belőle.