Oxford – Cambridge nyolcevezős versenye

Cambridge négy és fél hajóhosszal győz

A két egyetem válogatott nyolcasának szombaton a Themsén Patney és Mortlake között 7.2 kilométeres távon remekszép, szélcsendes időjárás mellett és ideális vízben lefolyt versenye Cambridge fölényes győzelmével végződött.

Cambridge mint helyválasztó a déli partot választja, két és fél perccel a start után már két hajóhosszal vezet és mire a vezérevezős végspurtot diktál, Cambridge előnye már négy és fél hajóhosszra növekedett. A győztes csapat a legkitűnőbb kondícióban ért a célhoz, ezzel szemben Oxford öt embere a vetélkedés folytán az utolsó csapásoknál már teljes kimerültség jeleit árulta el.

Cambridge ideje 18 p. 41 mp. volt, tehát tizenkét másodperccel rosszabb, mint az Oxford által 1911-ben felállított rekord. Oxford negyvenszer, Cambridge pedig harminchétszer nyerte meg eddig a versenyt, míg egy ízben holtversenyben ért a két csapat a célba.

A verseny előzetes favoritja Oxford volt, miután hajójában hatan, a múlt évben győztes csapat tagjai ültek. Oxford arra való tekintettel, hogy a Themse az utolsó hónapokban állandóan erősen hullámzott és heves szélviharok is fújtak, legerősebb testalkatú és legállóképesebb embereit ültette a hajójába.

Csakhogy a verseny napján fordult az időjárás, a Themse felülete tükörsima volt, enyhe, meleg szél fújdogált, nem csoda, ha a megváltozott idő az átlagban három kilóval könnyebb súlyú cambridgei legénységnek konveniált, amely a finisben könnyen négy és fél hosszal húzott el ellenfelétől.

Az egész távon macska-egérszerű harc folyt a két csapat között, a végspurtban pedig egyszerűen faképnél hagyta Cambridge kifulladt ellenfelét.

A Themse két partja mentén csónakokban és motorhajókban negyedmillió ember helyezkedett el a verseny napján, este pedig, régi szokáshoz híven, Oxford és Cambridge diákjai foglalták el a díszhelyeket a vendéglőkben, míg az énekes színházak kórusai egy dalhetében ünnepelték a győztes csapatot.