Film-színház

A Rádius attrakciója

A Sodoma és Gomorra rendezője, Kertész Mihály, legnagyobb filmjével Der Junge Medardus-nak filmváltozatát készítette el. A bécsi bemutatón angol, amerikai és francia szakemberek elragadtatásuknak adtak kifejezést. Az ifju Medardus nagy szerepeit magyarok játszák. A cimszerepet Várkonyi Mihály, a többit Esterházy Ágnes, K. Hegyesi Mari, Szőreghy Gyula, Réthey Lajos. A szcenáriumot Vajda László írta.

A Sascha-filmgyár mesterművét a Mozgókép-Otthon, Omnia, Corso megszerezte bemutatásra.

A Radius-filmvállalat működésének koronája, hogy a film a magyar közönség elé kerülhetett.

Az Eskü-téri Helikon mozgószinház intim, diszkrét előkelőségű helyiségében tartotta meg ezévi első müsorának premierjét az Apollo-Színpad.

Tizenegy számot adtak elő, sikerültnél sikerültebbet. A műsor középpontjában Eysler Ödön, a neves bécsi zeneszerző egyfelvonásos operettje áll, amelyet Kulinyi Ernő és Erdődy Elek kitünően fordított magyarra. A főszerepben Szőllősi Rózsi, a színpad jelen kvalitásu primadonnája pompásan énekelt, táncolt, Sarkadi Aladárnak, mint udvarmesternek, a jóízü humor volt a tiszte. Járai Sándor a még liliom-ártatlanságu hercegecskét alakitotta ügyesen.

Szőke Szakáll kacagtató vigjátéka, a Kelemen Palika, félórai zavartalan mulatságot szerzett. Elsősorban maga a szerző, azután Szentiványi Sándor, Barabás Barna, Ajtay Lili voltak a derültség főrészei. A többi kisebb darabon kivül több elsőrangu magánszám tarkitotta a müsort. Nirschy Emilia, a m. kir. Operaház volt primaballerinája különösen a "Falusi kislány a ligetben" cimü táncért kapott sok tapsot.

Szőllősi Rózsi a Vörös malom - paródiával (Harmath Imre irta) szerzett ujabb dízőzi babérokat Békejji László, Gárdonyi Vilma, Radó Sándor, Sándor Stefi magánszámai is tetszettek. Ürmössy Aniko szcenirozott dalai nagy hatást keltettek. Az első műsor hosszu életét biztosította a premier sikere.