Magyarország diplomáciai kapcsolatba lép Szovjetoroszországgal

Az utóbbi napokban különböző hírek terjedtek el, amelyek arról szóltak, hogy a kormány rövidesen kinevezi Magyarország moszkvai követét. Ez a különös hír, természetesen csak akkor fedhetné a valóságot, ha Magyarország előzőleg elismerné az orosz szovjetkormányt és ezt követőleg fölvenné vele a diplomáciai összeköttetést. munkatársaunk hiteles forrásból arról értesült, hogy bár a moszkvai követ állatának betöltésiről egyelőre szó sem volt, azonban annak a kérdésnek a megoldása, hogy Magyarország Oroszországgal közvetlen diplomáciai kapcsolatot kezd, máris küszöbön áll.

— A magyar kormány — mondotta hiteles informátorunk — föltétlenül tudatában van annak, hogy ez a kérdés számra is aktuálissá vált. Angolország, Olaszország és Németország valamint az Oroszországgal határos államok már mind elismerték az orosz szovjetkormányt. Ez az elismerés Franciaország részéről pedig eddig csak azért nem történt meg; mert igen fontos pénzügyi kérdésekben, elsősorban a régi orosz államadósságok dolgában nem volt kilátás a megegyezésre.

A magyar kormány a legkomolyabban foglalkozik azzal a gondolattal, hogy az orosz kormánnyal tárgyalásba bocsátkozik. A jelen pillanatban a kormány idejét és figyelmét teljesen leköti a kölcsönjavaslatok tárgyalása, azonban mihelyt a kölcsönjavaslatok parlamenti tárgyalása befejeződött, a magyar kormány módját fogja ejteni e tárgyalások meginditásának.

Egyébként a magyar kormány már eddig is tanujetét adta annak, hogy tudatában van az Oroszországgal felveendö kapcsolat fontosságának. Nem beszélve arról, hogy még mindig élnek hadifogoly honfitársaink a kommunisták rabságában, néhány hónappal ezelőtt, mint ismeretes, a Gyosz kezdeményezésére a kormány hozzájárult ahhoz, hogy Fenyő Miksa bizonyos magyar-orosz gazdasági kapcsolat megteremtése céljából tárgyalásba bocsátkozzék, ami tudvalevően Berlinben meg is történt. Azóta ujabb lépések nem történtek, azonban most már bizonyosra vehető, hogy a legközelebbi hetekben a magyar kormány ezzel a kérdéssel okvetlenül foglalkozni fog. Szomoruan regisztráljuk ezt a hírt amely bizonyára célszerű és közgazdaságilag érthető, de nem tudjuk elfojtani örök utálatunkat és gyűlöletünket a banda iránt, amely moszkvai mintára annyi szenvedést és megalázást okozott hazánknak.