Enyhíteni kell a vámhitel feltételeit

A kereskedelmi érdekeltség számtalan alkalommal rámutatott arra, hogy a jelenlegi drágaságnak egyik okát a hiteldrágaságban kell keresni. Ezt a hiteldrágaságot részben maga az állam idézte elő, amidőn a vámhitel kamatlábát oly magasan állapította meg, amely már a magánkölcsönök uzsorakamatának magaslatán áll.

Az ismételt előterjesztéseknek a hatása alatt a pénzügyminiszter most rendeletet adott ki, amellyel a vámhitel után eddig fizetett tizennyolc és félszázalékos kamatlábat tizenkét százalékra csökkentette le, egyuttal pedig a vámhitel időtartamát az eddigi két hónapról három hónapra emelte fel.

Ez az intézkedés mindenesetre hozzá fog járulni ahhoz, hogy a vámhitelt igénybevevő kereskedő helyzetén könnyítsen, az érdekeltség kívánságára azonban nemcsak a vámhitel kamatlábának a csökkentésére, hanem még inkább a vámhitel egyéb feltételeinek az enyhítésére irányult.

A jelenleg fennálló rendelkezések szerint ugyanis vámhitelt csak az a kereskedő kaphat, aki ingatlan fedezetet vagy bank-garanciát tud nyujtani. Az ingatlanfedezet és a bank-garancia azonban az igénybe vételükkel járó illetékek, költségek és kamat miatt igen nagy megterhelést jelent, ezenkívül pedig a vámhitelben részesülő kereskedők körét is igen szűk határok közé vonja.

Az érdekeltség kívánsága tehát az, hogy vámhitelt ne csak ingatlanfedezet vagy bank-garancia mellett, hanem az úgynevezett önkezesség alapján is engedélyezzen a kormány, ami lehetővé tenné az illetékek és költségek megtakarítását, másrészt pedig e kedvezmények oly kereskedők számára leendő megadását is, akik ingatlanfedezetet nyujtani, vagy a bank-garancia költségeit magukra vállalni nem tudják.

Azok után a súlyos pénzügyi érvágások után, amelyeket a kormány a kereskedelmen végzett és amelyekkel a kereskedelem üzleti tőkéjének jelentékeny részét elvonta, indokoltnak tartanók, ha a pénzügyminisztérium a rendkívüli viszonyokhoz alkalmazkodva eltekintene az ingatlanfedezet és bankgarancia követelésétől és egyszerű önkezesség alapján is engedélyezné a vámhitelt. 

Indokoltnak tartanók ezt annál is inkább, mert a kincstári érdekek önkezesség mellett is teljes mértékben megóvhatók, pusztán a kincstári vámkövetelés kedvezményes kielégítése révén is.

A jelenlegi súlyos hitelkrízis csak ily gyökeres intézkedésekkel gyógyítható.