Magyarország-Ausztria 2:2 (1:0)

Nagy csalódást keltett a magyar válogatott csapat. – Mandl mentett meg bennünket a vereségtől. – Az osztrákok fedezetsora briliánsan működött.

Hungária-úti pálya – 40.000 néző. – Bíró: Björklund (Svédország) – Határbírák: Nagy László és Bíró Sándor.

Az 54. osztrák — magyar válogatott mérkőzés felé a sportközönség rendkívül nagy várakozással tekintett, mert az olaszok elleni fényes diadal és a Berlinben elért impozáns győzelem után már majdnem mindenki — még az MLSz vezetőségének jó része is — azt hitte, hogy legveszedelmesebb ellenfelünket: az osztrákokat is lelépjük. A „papírformát" azonban ezúttal is megcáfolta a valóság.

Björklund bíró sípjelére a két nemzeti csapat a következő összeállításban állt föl:
Magyarország: Fehér – Fogl II., Mandl – Tóth, Orth, Blum – Braun, Molnár, Opata, Eisenhoffer, Jenny.
Ausztria: Ostricek (Hertha) – Rainer (Vienna), Regnard (Rapid) – Kurz (Vienna), Brandstätter (Rapid), Ludwig (Vienna) – Seidl (Vienna), Geechweidl (Vienna), Hőss (Vienna), Hofbauer (Ostmark), Wiener (Amateure)

A sorsolásnál a szerencse nekünk kedvez és Blum helyes taktikával a szél irányával és a nappal szemben fekvő oldalt választja. Heves tempóban kezdődik a mérkőzés és az osztrákok azonnal gólhelyzethez jutnak, amely azonban eredménytelen. Fogl II. fölszabadító rúgása után a labda Molnárhoz jut, aki Opatához passzol, ő pedig Eisenhoffert szökteti, aki a labdát a 4. percben védhetetlenül helyezi a hálóba. (1:0)

A tempó fokozódik. A 11. percben szép egyéni játék után Geehweidl bombaszerű lövése sivít el hajszálnyira Fehér kapuja fölött, Hőss a 13. percben sérülten kiáll és helyét a simmeringi Horváth foglalja el. A magyar csatársornak több ízben támad gólhelyzete, de Braunn és Molnár sorozatos hibái miatt eredménytelenek a támadások.

A 29. percben Vogl II. a tizenhatoson belül handsot vét, a megítélt tizenegyest azonban Wieser a kapu fölé rugja. Molnár, majd Opata hibáznak ismét. A játék ezután ellaposodik és mezőnyjáték fejezi be a félidőt. Félidő 1:0.

A mérkőzés második részét osztrák támadások vezetik be. A magyar kapu előtt támadt tumultusban a félidő 2. percében Horváth megszerzi az osztrákok kiegyenlítő gólját (1:1)

A 18. percben Ludwig sérülése miatt kiáll. A centerhalfot játszó Orth kifulladása miatt a magyar védelem és csatársor elveszíti egymással a kapcsolatot, ennek következtében az osztrákok fölénybe kerülnek. Fogl II. bizonytalansága miatt több meleg pillanat támad a magyar kapu előtt, Mandl azonban mindent ment.

A 21. percben Braun lefut, centerezéséből és Molnár, Opata, Eisenhoffer összjátékából utóbbi védhetetlen gólt lő. (2:1) A sikeren föllelkesült magyar csatársor sorozatos támadásokat kezd, amelyek azonban nem járnak eredménnyel.

A 35. percben Braun gyönyörű egyéni játéka hozza lázas izgalomba a publikumot. A közönség azonban ezután hiába biztatja a magyar fiukat, a csapat valósággal szárnyaszegetten vergődik. Ennek következménye volt azután a 43. percben Horváth kiegyenlítő gólja (2:2), amely után a csapat észbe kap, de már későn, mert a hátralevő két perc kevés idő további eredmény eléréséhez. Még egy magyar támadás és a bíró a mérkőzés végét jelzi.

Az 54. osztrák-magyar válogatott mérkőzés után így fest a statisztika:
26 győzelem, 11. eldöntetlen és 17 vereség. Gólarány: 118, 95 Magyarország javára.