Bethlen hódmezővásárhelyi pohárköszöntője

Hódmezővásárhely, május 11.
A miniszterelnök beszámolóját délután ½ 2 órakor 200 terítékes bankett követte, amelyen Aigner Károly dr. főispán mondotta az első pohárköszöntőt akormányzóra, akit az ország pater familias-a-ként aposztrofált. Soós István polgármester Bethlen István gróf miniszterelnököt köszöntötte föl. A miniszterelnök ily válaszolt:
- A polgármester ur a fátumról beszélt, mely időről-időre megjelenvén, a történelemben mindazt, amit a generáció egymásután halmozna, ezt az eredményt, amelyet ez a munka teremt, tönkre tesz, amely után egy uj generáció ujból elölről kell, hogy kezdje a munkát. A magyar fátum, nem pedig a fátum, nem pedig a fátum cselekszi azt.

- Ha végignézünk történelmünkön, azt látjuk, hogy leggyakrabban magunk voltunk fátumunk okozói. Van nekem egy barátom, aki azt mondja, hogy nincs szerencsétlenség; csak ügyetlenség van. Ha a nemzetnek vannak megfelelő vezérei, ha a nemzet követi a vezéreket, akkor nincs fátum. Fátum csak akkor van, ha vagy nincs vezér, vagy ha a meglevő jó vezért a nemzet nem követi.

Az ebéd végeztével a miniszterelnök és kisérete három automobilon a különböző társadalmi egyesületeket látogatta meg, ahol a miniszterelnök az üdvözletekre válaszolva, mindenütt fontos politikai kijelentéseket tett. A polgári kaszinóban egyebek között a következőket mondotta.

- Azt vetik sokszor szememre, hogy én erdélyi politikát csinálok. Igy van, nem tagadom, valóban erdélyi politikus vagyok és azt tartom, hogy nem lehet mindig nyitott kártyával játszani, hanem okos diplomáciával kell dolgozni a politikában.