Németországban ma hirdetik ki a birodalmi választások eredményét

Berlin, május 4.
A hetek óta tartó választási harc vasárnap érte tetőpontját: egész Németország ezen a napon választotta meg az uj birodalmi gyülést, mely hivatva lesz a német birodalom sorsát intézni. A választási agitáció talán még sosem volt oly heves, mint a mostani, melyben nem kevesebb, mint hetvenöt párt küzd egymás ellen a győzelemért.

A jelöltek száma túlhaladja az ötezret, holott 1920-ban az összes jelöltek száma csak 3200 volt. A szavazás lajstromos. A hivatalos szavazólapokon föl vannak sorolva az összes pártok jelöltjei. Ennek az ujitásnak köszönhető, hogy a szavazóhelyiségek előtt nem ismétlődnek meg olyan verekedések, amilyenektől a legutóbbi választásoknál volt egész Németország: a a szavazólapok osztogatói nem verekedtek össze egymással, miután az egyes pártok nem is állítottak ilyen cédulaosztogatókat a szavazóhelyiségek kapujába.

A szavazás reggel 9 órakor kezdték és délután 5-ig befejezték. Az eredményeket csak ma hirdették ki. A pártok listáján néhány érdekes uj név olvasható: A német nemzeti párt Bismarck unokáját is jelölte, aki alig huszonhatéves. Tirpitz admirálist is ez a párt jelölte.

A százországi szociális néppárti blok listavezetője Mücke kapitány, aki a háborúban mint az Emden hajó parancsnoka szerzett magának világhírt. Az uj birodalmi gyülésnek harmincegy nappal a választások után, tehát legkésőbb junius 4-én kell összeülnie. Éjjel jelentik Berlinből, hogy a választások rendben folytak le. A szavazásban való részvélel rendkívül élénk. A szavazásra jogosultaknak mintegy 80-85 %-a élt szavazati jogával.

Az este 10 óráig beérkezett választani jelentések közül a berlini II. szavazó körzet 142 kerületéből a következő ideiglenes eredmények ismeretesek: Szociáldemokraták 18549. d demokraták 7685 kommunisták 17.041, a német középosztály gazdasági pártja 3354, német-szociális párt 2536, Centrum 3124. német fajvédők 3123. német néppárt 5724, német nemzeti néppárt 18.230.