Rövidek

A nyomdászsztrájk epilógusa

Mennyi tárgyalás, mennyi izgalom, káromkodás dünöngés! A magával tehetetlen harag minduntalan ilyen kitörésekben könnyített magán: Micsoda ország, amely három hétig nélkülözni tudja az ujságokat! Vasárnap este aztán jámbor arccal beállított a kézbesítő és hivatalos irást ad át arról, hogy a belügyminiszter ujból engedélyezte a Budapesten megjelenő időszaki sajtótermékek megjelenését. A hivatalos aktában nyoma sincs a mi izgalmunknak. Száraz hangon, mindennapi stilusban hozza tudomásunkra a nevezetes fordulatot s mi érthetetlennek találjuk, hogy a hivatalos Magyarország hol veszi ezt a mérhetetlen flegmát. De nem baj. A fő, hogy itt a belügyminiszter 93100-1924. számu leirata a lapkiadókhoz, ügyészséghez, az államrendőrség főkapitányához és Budapest polgármesteréhez, Nincs benne voltaképen semmi. És mégis ezen mulott hogy meginduljanak a gépek és ujra hangos legyen az utca a rikkancsok kiáltozásától.


Az ujságirók és az igazságügyminiszter

Pesthy Pál igazságügyminiszter szombaton délben hosszabb kihallgatáson fogadta Pakots József nemzetgyülési képviselőt, a Magyarországi Ujságirók Egyesületének ügyvezető elnökét. E kihallgatás eredményéről Pakots így nyilatkozott.

- Előadtam az igazságügyminiszter urnak, mily nagy izgalmat keltettek az ujságirótársadalomban büntetőjogi novellájának azok az intézkedései, amelyek ugyszólván guzsbakötik a sajtó szabadságát. Eddig még nem volt példa arra, hogy a sajtóra vonatkozó rendelkezéseket büntetőjogi javaslatban foglalják bele és éppen ezért arra kértem az igaszágügyminiszter urat, gondolja meg jól ezt a lépést, vegye ki a novellájából a sajtóra vonatkozó rendelkezéseket és terjesszen külön sajtójavaslatot a Ház elé, e javaslat megszövegezésében pedig csak az ujságiró-érdekeltségek meghallgatása után fogjon hozzá.

- Az igazságügyminiszter ur erre kijelentette, hogy kérésem teljesítésére konkrét ígéretet nem tehet. Belátja, hogy a sajtóra vonatkozó rendelkezések egyike-másika kétségtelenül sulyos, ezeknek módosítása elől tehát nem zárkózik el. Ha pedig a Magyarországi Ujságirók Egyesülete külön sajtójavaslat érdekében memorandumot terjesztett eléje, helyénvalónak tartja, hogy ugyanezt a memorandumot megküldjék Bethlen István gróf miniszterelnöknek is. Kihallgatásom után nyomban intézkedtem, hogy a Magyarországi Ujságirók Egyesületének választmánya hétfőn délután ülést tartson, amelyen megszövegezzük a nagyközönséghez intézendő deklarációt, valamint a miniszterelnök és az igazságügyminiszter elé kerülő memorandumot.


Dánia leszereli hadseregét

Kopenhága, május 2.
 A szociáldemokata Stauning-kormány törvényjavaslatot terjeszt a parlament elé, mely a hadügyi kiadásokat 50 millió dán koronáról 8 millióra szállítja le és megszünteti az általános védkötelezettséget.

A dán flotta, a javaslat szerint ezentul csak 9 egységből fog állani.

Meghiúsult a szerb koalíciós kormány megalakítása

Belgrád, május 18.
Davidovics Lyuba vasárnap délben megjelent a király előtt és visssaadta a koaliciós munkakormány alakítására kapott megbízást. Politikai körökben most más semleges kormányt várnak, amelyet Stepanovics vajda fog megalakítani. Az uj kabinet előreláthatóan olyan parlamenti politikusokból fog megalakulni, akik egyik irányban sem exponálták magukat.

Herriot a Németországgal való kibékülést hirdeti
Páris, május 25.
Herriot az egyik lap tudósítójával folytatott beszélgetés során kijelentette, hogy a Németországgal való normális viszony helyreállítása tekintetében senkiben sincs több jóakarat, mint őbenne. Azonban a kiengesztelődésre iránytuló minden törekvés meg fog bénulni, ha Németország ismét az imperializmus felé fordul és a jóvételi összegek megfizetését megtagadja.

Herriot éppenséggel nincs ellene, hogy Szovjet-oroszországgal ismét megkezdjék az érintkezést, de nem akar engedni a moszkvai internacionálé parancsainak. A jelenlegi pénzügyi szervezet működéséhez nem fog nyulni, mert nem akarja veszélyeztetni a költségvetés egyensulyát. A pénzügyi defaitistákkal szemben könyörtelenül fog eljárni. Szilárdan megalapozott pénzügyi politikai fogunk létresíteni — mondotta — és iparkodni fogunk, hogy biztosítsuk a világ számára az igazságosságon nyugvó igaz békét, Franciaország számára pedig a biztonságot és a jóvátételeket, amelyekre joga van.