A bánya és erdőmérnökök ipari gyakorlásának ügye

Május hó 11-én tartotta a kamarai ipari osztály május havi rendes ülését.
Az ülést Körmendy Mátyás elnök nyitotta meg, a folyó ügyeket Dr. Cserzy Mihály fogalmazó terjesztette elő. Az ülés első tárgya a bánya és erdőmérnökök azon kivánsága volt, mely szerint a képesitett iparok nagy számát minden feltétel nélkül üzhessék.

A kamara ipari osztálya a mérnöki kamara kérelmét a következőképen tartja keresztülvihetőnek, hogy az az ipari érdekeltség érdekeivel összeegyeztethető legyen: 

Vaskohó és fémkohómérnökök minden feltétel és gyakorlat nélkül:
A galvanizáló, galvanoplasztikus, vas- és fémesztergályos, vas-, acél- és fémöntő, robbantószerek készitése iparokat üzhetik. Három havi gyakorlat feltétele mellet: Késes, köszörüs, müszerész, fotográfia és sokszorositóipar, bádogos, üvegfoncsorozó, ötvös és zománcozó iparokat üzhetik. 

Bányamérnökök minden feltétel és gyakorlat nélkül:
Kutcsináló, villamosszerelő ipart üzhetik. Három havi gyakorlat feltétele mellett: Késes, kőmüves, sokszorositó, fényképész, bádogos, lakatos, müszerész, reszelővágó, vas- és fémesztergályos, robbantószerek készitése, látszerész, mérlegkészitő, szita- és rostakészitő iparokat üzhetik. 

Erdőmérnökök minden feltétel és gyakorlat nélkül:
Köszörűs, robbantószerek készitése, szita- és rostakészités, mesterséges ásványvizek és mérgek készitése, drogéria üzletek, fehérnemü tisztitása stb. iparokat üzhetik. Három havi gyakorlat feltétele mellett: Fényképész, látszerész, müszerész, mérlegkészitő, sokszorositóipar ipart üzhetnek. 

A kamara ipari osztálya annak dacára, hogy erősen rostálta a mérnöki kamara kérelmét, szerintünk még igy is keztyüs kézzel kezelte a rostálást, mert nem lett volna szabad pld. a sokoldalu bádogos és ötvösiparok üzését három havi gyakorlat megszerzése mellett a vas- és fémkohómérnököknek, még kevésbé a bányamérnököknek megengedni.

Még inkább szembetünő az, hogy erdőmérnököknek minden feltétel nélkül megengedhetőnek tartja a kamara ipari osztálya a drogéria ipar üzését, ásványvizek és mérgek készitését, ugyszintén három havi gyakorlat mellett nem lett volna szabad megengedni a müszerész, mérlegkészitő és sokszorositóipar üzését.

Szerintünk olyan jogfeladást követett el az ipari osztály, amelyet ha a kereskedelemügyi miniszter szentesiteni fog, többé vissza szerezni nem lehet, sőt ilyen értelemben legközelebb minden oldalról jöhetnek kivánságok az ipari üzemek könnyü kisajátitása végett.

Ha pedig jogainkat könyelmüen feladjuk, akkor ne csodálkozzunk majd azon, hogy ha régi egzisztenciák sem fognak megélhetést találni.