Növényi és állati kártevők elterjedése 1924-ben

A mezőgazdaságra kártékony állatoknak és növényeknek a mult évben való elterjedéséről a földmívelésügyi miniszter kimutatást adott ki.

A kimutatás szerint a marokkói sáska tömegesen Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod és Bihar vármegyékben fordult elő. Az irtás eredménye a közerő fegyelmezetlensége miatt több helyen csak részleges volt.

Az olasz sáska kisebb mértékben mutatkozott.
Fertőzve voltak Borsod, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Szabolcs, Hajdú, Zemplén, Bihar és Csanád vármegyék és az ezekkel szomszédos vármegyék is kisebb mértékben. Ennek irtása sem volt kielégítő.

A hernyó általában nagyobb károkat nem okozott.
A vértetű az egész országban pusztított. A répabogár az egész országban elterjedt s a legtöbb helyen igen sok kárt okozott. A mezei pocok különösen a Dunántúl felső részén mutatkozott óriási mértékben, a tavaszi elterjedését jelentették úgyszólván az egész országból. A gabonalegyek az ország minden részén mutatkoztak. Az almamolytól különösen az Alföldön az almatermés 30-40 százaléka férges volt.

Arankával nagymértékben fertőzöttek voltak Baranya, Szatmár-Ugocsa-Bereg, Nógrád, Hont, Sopron és Tolna vármegyék. A szerbtövisfertőzés csökkent. A kő- és porüszög jelentékenyebb károkat okoztak.