Hatvanötmilliót sikkasztott, hogy színésznőkkel vacsorázhasson

Néhány nappal ezelőtt a Hungária Műtrágya Kémiai és Begyipari Rt. egyik igazgatója nagyarányú sikkasztásnak jött a nyomára. Feltűnt neki, hogy a vállalat egyik főtisztviselője, Pecséry Gyula, napok óta nem járt be az irodába s mikor elküldött érte a lakására, azt az értesítést kapta, hogy Pecséry napok óta nem volt odahaza és családja is mindenfelé keresteti.

Az igazgató rovancsolást tartott a pénztárban, amely meglepő eredménnyel végződött. Pecséry, aki azzal volt megbízva, hogy a részvénytársaság vám és vámkezelési illetményeit a fővámhivatalnál elszámolja és kifizesse, a rovancsolás adatai szerint sikkasztott. Megbíztak benne hosszú időn át, mert jóravaló, szorgalmas embernek ismerték és nem is sejtették, hogy rutul visszaél főnökei bizalmával. Pecséry hamis nyugták segítségével rövid idő alatt mintegy hatvanötmillió koronát sikkasztott és attól való félelmében, hogy bűne kiderül, nem mert bemenni az irodába, sőt lakását és családját is elkerülte, mert biztosra vette, hogy üzelmeire rájönnek és letartóztatják.

A cég, amint rájött a sikkasztásra, azonnal megtette ellene feljelentését s a detektívek csakhamar meg is találták egy külvárosi vendéglőben. Pecséry nem is tagadta bűnét. Elmondotta, hogy egy színésznőkből álló társasággal ismerkedett meg se ettől a pillanattól kezdve folyton velük volt, ő fizette a vacsorákat, autókirándulásokat, ruhájukat, ugy hogy alig néhány héten belül rájuk költötte el az egész elsikkasztott hatvanötmilliót.

Pecséryt szombaton átkísérték az ügyészség fogházába, ahol a soros vizsgálóbíró vasárnap elrendelte ellene az előzetes letartóztatás fentartását.