Gazdáknak a háziállatokról

Pirostarka hollandi bika

A lapályfajtába tartózó tájfajták legnagyobb része feketetarka, de egynéhány előfordul pirostarka szinben is. Ilyen pirostarka szinű a Hollandiában otthonos jisseli tájfajta. Testformáiban a többi hollanditól alig különbözik. A tehénsúly a fűben gazdag lápvidéken 500-600, a könnyebb homokon 430-500 kg. Az évi tejhozam 3200-3500 kg.


Juhtenyésztés és gyapjúismeret

Minthogy hazánkban nemcsak az uradalmak, hanem a kisgazdák nagyrésze
is foglalkozik juhtenyésztéssel és gyapjútermeléssel, azért örömmel üdvözöljük a Kovácsy Béla akad. igazgatónak tollából megjelent „Juhtenyésztés és gyapjúismeret” c. könyvecskét.

A nagytudású, óriási tapasztalatokkal rendelkező szerző ebben megtanít a gyapjú megitélésére, a gyapjú ápolására, a gyapjú zsákolására és eltartására, megismertet a hazánkban előforduló juhfajtákkal, bevezet a helyes tenyésztés titkaiba, előírja a felnevelés helyes módszereit és könnyen érthető leírását adja a leggyakoribb juhbetegségeknek.

Minthogy a könyv aránylag olcsó is (45.000 kor.), bizton hisszük, hogy sokan megszerzik és szorgalmasan forgatják e kitünő szakkönyvet. 


A mufflon a gazdákat azért érdekli, mert juhfajtáink nagyobb része ezen vadjuhnak megszelidítéséből származott. Még ma is található vadon Korsika és Szardinia hegyes vidékein, 10-15 egyedből álló falkákban él.

Magassága kb. 70 cm. Teste aránylag zömök. A kos 50-60 cm. hosszú, vastag, háromszegletes átmetszetű, harántrovátkolt, sarlóidomú szarvakat visel; a nőstény szarvatlan vagy csak csökevényes, dárdavégalakú szarvacskákkal rendelkezik. Fülei mozgékonyak és hegyesek.

Bundáját sűrű felszőrök és pehelyszőrök alkotják. Tavasszal tömött téli bundáját leveti. A nyári bunda ritkább: benne a pehelyszálak alig vannak képviselve. Szine télen vörösbarna, nyáron fakó. Hátán sötét hátszijja van; az arci és hasi részen világos.

Tavasszal elli 1-2 bárányát. Óvatos, félénk és ügyes. Husáért és prémjéért vadásszák. Fiatal korában befogva megszelidül. A házijuhval eredményesen párzik és az ilyen ivadékok is termékenyek.