Ötvenmilliós beruházásra kér Bethlen engedélyt Genfben

Bethlen István gróf miniszterelnök és Bud János pénzügyminiszter szombaton reggel Genfbe utaztak, hogy a népszövetség pénzügyi bizottságának ülésezésén, valamint az azt követő tanácsülésen résztvegyenek.

A pénzügyi bizottság ülésezésének anyagáról az elterjedt különböző hiresztelésekkel szemben illetékes helyen a következőket mondották a Hétfői Napló munkatársának:

– A népszövetség pénzügyi bizottsága elé a következő magyar kérdések kerülnek:
1. Smith Jerémiás főbiztos és Bethlen István gróf miniszterelnök jelentése a szanálás eddigi eredményéről.
2. A kölcsön fel nem használt részének inveszticiós célokra teendő felhasználása.
3. A szorzószám leszállitása.
4. A tisztviselők státus- és fizetésrendezése.
5. A valutareform.

Ezek közül a kérdések közül legfontosabb a második, amely a kormány beruházási programmját tartalmazza. A kormány ugyanis arra való hivatkozással, hogy az államháztartás egyensúlyát a kölcsön teljes összegének felhasználása nélkül sikerült helyreállitani, azt fogja kérni, hogy a kölcsönből még rendelkezésre álló összegből ötvenmillió aranykoronát utalhasson ki beruházásokra, amivel a gazdasági és ipari termelés fejlesztését óhajtja előmozditani.

A pénzügyi bizottság tárgyalásai június 4-én kezdődnek és előreláthatóan hosszabb ideig tartanak. A bizottsági ülés után tanácsülés lesz, amelyen Bethlen István gróf miniszterelnök részt óhajt venni és igy a kormányelnök és a pénzügyminiszter csak junius közepén érkezik haza Genfből.