A csillaghegyi autótámadás gyanusítottját, Pelikán Oszkárt, a vádtanács is szabadlábra helyezte

A múlt héten a rendőrség a tavalyi csillaghegyi autótámadás tetteseként letartóztatta Pelikán Oszkár volt detektívet. A törvényszéken Medvés Medicon dr. vizsgálóbírónak osztották ki az ügyet, akinek nagyon gyanusnak tűnt fel a megtámadott sofőr, Barta Illés vallomása.

Barta és két másik sofför társa a nyomozás során különböző személyleírást adtak a tettesről és mégis amikor Pelikánnal szembesítették őket -, határozottan benne ismerték fel a rablótámadás tettesét. A vizsgálóbíró, aki régóta tudományos alapon figyeli a tanuk megfigyelő- és emlékezőképességét, próbára tette a sofföröket. Jegyzőjét feltűnő ruhába öltöztette és tíz percen át együtt hagyta a beidézett tanukkal. Azután sorba maga elé szólította őket és személyleírást kért tőlük arról a feltűnően öltözött úrról, akivel az imént együtt voltak. A sofförök mindegyike más és más személyleírást adott – a pár perccel azelőtt látott emberről. Az egyik szőkének, a másik feketének és bajszosnak, a harmadik pedig vörös embernek festette le, sőt ruházatát is egymással ellenkezően írták le.

A viszgálóbíró látva, hogy a terhelő tanuk megfigyelőképessége teljesen megbízhatatlan, szabadlábra helyezte Pelikánt. Az ügyészség felfolyamodott a végzés ellen, de a vádtanács azt azzal utasította el, hogy a próbára tett megbízhatatlan tanuk vallomása alapján, a fogvatartás indokolatlan lenne.

Pelikán szombaton már el is hagyta a fogházat.