A legpompásabb kökörcsinmező

Tavaszi flóránk egyik legszebb dísze a kökörcsin (Pulsatilla). Kevéssel az első hóvirág kinyílása után bontja gyönyörű szép nagy virágát, a tavaszi napfény hatására bimbói hamar kifestenek elálló szőrökkel vastagon fedett murvalevelei közül.

Fővárosunk körül két faja fordul elő,a nagy lila virágú leánykökörcsin (P.grandis) és a sötétibolyás fekete, bókoló virágú fekete kökörcsin (P. nigricans). Hazánk keleti részén a tenyereslevelű kökörcsin (P. pátens) is él, melynek virágai a leány-kökörcsinéhez hasonlók.

Az ország más vidékein élő, csak kevésbbé szembeötlő tulajdonságokban eltérő fajjal együtt öszszesen hét telivér faja, illetőleg alfaja és öt hybridje (fajkeveréke) terem nálunk. Egy helyen, együtt rendszerint csak két faj fordul elő, nagy tömegben kevés helyen találjuk őket. A kökörcsinek legtömegesebb előfordulása hazánkban, még pedig Szabolcs megyében, a rendkívül érdekes és gazdag flórájáról híres nyírbátori Bátorliget nagy homokbuckás mezőjén van.

Március-áprilisban három telivér kökörcsin-faj virágainak ezrei virítanak itt a lankás buckák lejtőin és völgyeiben sűrűn egymásmellett. A nagyobb buckákról széttekintve köröskörül csak pompás kék mezőt látunk, olyant, ami páratlan a maga nemében.

Legtöbb itt a leány- és tenyeres-kökörcsin; a fekete kökörcsin helyett más hasonló, bókoló virágú faj van. a nyírségi halvány kökörcsin (P. flavescens). Tudományos szempontból a három telivér fajon kívül igen érdekesek a félvér fajok is, a három telivér fajnak ugyanis mind a három félvére is megvan, melyekkel együtt tehát hatféle kökörcsin pompázik Bátorligeten.