Fölösleges a borotválkozás

Egy ismert angol sportember, ki évekkel ezelőtt egy nemzetközi billiárd-verseny világbajnokságát nyerte el;érdekes találmánnyal állott elő, mely ha beválik, a borbélyok csődjét jelenti.

Ilman feltalált egy különleges borotválókészüléket, melynek érdekessége azon alapszik, hogy a napsugarak, ha egy bizonyos módszer szerint csiszolt üvegen vezettetnek át az arcra, megakadályozzak a bajusz vagy szakáll utánnövését és feleslegessé teszik a kényelmetlen borotválkozást.

A fölfedező a találmány titkát nem árulta el és csak saját használatára készített egy készüléket.
Egy angol lap munkatársa fölkereste Ilmant és kikérdezte találmánya részletei felöl.

— Nézzen meg jól, — mondta a billiárdmester — két hét óla nem borotválkoztam.
Az újságíró elbámult ezen a kijelentésen, mert a simára borotvált képű sportsman arca ugy nézett ki, mintha még pár órával elölt került volna ki a borbély keze alól.

— A találmányom — monda Ilman — azon az elven alapszik, melyet a hölgyfodrászok már évek óta használnak kellemetlen hajszáluk eltávolítására. Csodálatosképpen még arra senki sem gondolt, hogy kis változtatással a férfiaknál is lehet ezt a módszert alkalmazni. Én megjavítottam az eljárást és a találmányom fölülmúlja a borotva-készüléket.

Tulajdonképpen nem egyéb mint a borotválkozás tudományos módja. Az én kis borotválólámpám azon az elven alapszik, hogy a napsugarak bizonyos körülmények között a szakállképzödést megakadályozzák, anélkül, hogy az arcbőrre ártalmasak lennének. Az egész eljárás egyszerű és naponta egyszer 5—6 percet esz igénybe.

De még ez a kis idő sem vész kárba, mert a besugárzás tartalma alatt lehet irni, olvasni vagy dohányozni. A találmányomat még nem hozom forgalomba, még javítani, egyszerűsíteni akarom. Ha sikerül, a nap veszi át Figaro szerepét és ö fogja az embereket borotválni.

A londoni borbélyok nem nagyon félnek az uj találmánytól és biztosra veszik, miszerint Ilman találmánya nem fogja elhomályosítani az ő régi hírnevüket.