Egy érdekes labdarúgó mérkőzés

Gyönyörű szélcsendes őszi idő kedvezett a mérkőzésnek és bár a footballjátékok közönségének nagy része még nem volt Budapesten, mégis megtelt a csömöri úti pálya minden nézőhelye, csak az üres páholyok és számozott székek jelezték, hogy még sokan hiányoznak, kik jelen szoktak lenni. A 4-5 ezernyi tömeg viharos éljenzéssel üdvözölte a csapatokat megjelenésükkor, a kik csakhamar felállottak a következő összeállításban:

„The Ramblers” csapata.
Kapuvéd: Grohmann.
Hátvédek: Leuthe (Cricketer I), Wagner (Cricketer I)
Fedezetek: Roland (Wiener F. C. 98. I), Steiner (W. A. C. I), Foy (Cricketer I)
Csatárok: Hoffmann (Cricketer I.), Eigl Cricketer II), A. Lowe (Cricketer I), Redfern (Cricketer I), Shires (Criketer I)

„Budapesti Torna-Club” csapata:
Csatárok: Minder, Hajós, Mannó, Buda, Ray.
Fedezetek: Róka, Ordódy, Klebersberg.
Hátvédek: Gabrovicz, Harsády.
Kapuvéd: Stobbe I.

Bíró: James Joland (B. T. C.) .

A sorsolás utána a bécsiek a napot háttal választották. Kezdet után a bécsiek támadnak és szép összjátékkal hamarosan a magyarok kapuja elé jutnak, mely ellen többször intéznek veszélyesnek látszó támadást, de pozitív eredményt nem érnek el, mert a döntő pillanatban a hátvédek és kapuvéd megmentik mindannyiszor kapujukat.

A B.T.C. csapatja lassanként belemelegszik a játékba és többször áttereli a játékot a bécsiek mezejére, de a kapu elleni támadásokat sikeresen kivédik ott is a hátvédek és a kapuvéd. Az első félidő vége felé nagyon változatosan folyik a játék, de a csapatok egyike sem ér el eredményt minden igyekezetük daczára.
Az első félidő 0:0 eredménynyel végződött és a félrevonuló játékosokat lelkesen üdvözli a tribün közönsége.
A játék eddigi menete azt a benyomást keltette a nézőben, hogy a csapatok nagyon egyenlők és így rendkívüli érdeklődéssel tekintett mindenki a mérkőzés további lefolyása elé.


A második félidőben a B. T. C. támad gyors tempóban és a tempót folyton forszírozva keményen szorongatják a bécsieket. Mintegy negyedórai játék után a B. T. C. csatárai átviszik a labdát a hátvédek mögé és Mannó védhetetlenül rúgja azt kapuba. A közönség lelkes óváczióban részesíti a B. T. C. csapatát, melyet az láthatólag felvillanyoz és támadásait még erélyesebben folytatja.

A játék csaknem kizárólag a bécsiek térfelében folyik tovább és csakhamar veszedelmes helyzetbe jut a bécsiek kapuja. Ray beadja a labdát és azt Mannó fejjel a hálóba löki. Leírhatatlan riadalomba tört ki erre az újabb eredményre a közönség, a milyet Budapesten még nem láttunk. 5000 torok éljenzésének moraja zúg fel, a nézők kalapjaikat dobálják, zsebkendőiket lobogtatják. Az elismerés ilyen spontán megnyilatkozásba láthatólag feltüzeli a magyar játékosokat, a kik újabb kezdet után újból szorongatják a bécsieket és alig nehány percz eltelte után ellenállhatatlanul rohannak a csatárok a bécsi kapu felé, melynek hálójában bennakad harmadszor is az újból Mannó által lőtt labda. Az előbbi jelenet fokozott mértékben ismétlődik, a közönség tombol örömében, az olcsóbb helyek közönségének a kerékpárpályára szorult része ugrándozva ad örömének kifejezést. Az izgalom eléri a tetőfokát és a közönség egy helyt betöri a korlátot is.

A bécsiek most összeszedik minden erejüket, hogy legalább 1 goalt adhassanak ellenfeleiknek, Leuthe beáll a csatársorba, Wagner fedezetnek megy és ime változik a helyzet, csakhamar veszedelem fenyegeti a magyarok kapuját. Stobbe kapuvédnek többször nyílik alkalma, hogy védje kapuját, a mi sikerül is neki. Egy alkalommal kiszalad és elrugja a labdát, ez azonban rögtön háta mögé kerül és a bécsi csatárok viszik az üresen álló kapu felé. Már-már biztosnak látszik a goal, mikor Harsády utolérvén a csatárokat a kapu előtt a labdát cornerre rugja ki.

A sikertelen támadásban kifáradtak nagyon a bécsiek és ezt felhasználják a magyar játékosok, hogy támadólag lépjenek fel.
Közvetlen a játék befejezése előtt a bécsi kapu előtt vannak a magyarok és a Ray által beadott labdát Mannó fejjel Hajóshoz adja, a ki viszont Budához továbbítja, a ki belökvén fejjel a kapuba, megszerzi csapatának a 4-ik goalt.

Lejárván az idő, a bíró a játék végét jelzi. A közönség lelkes ovácziója közt vonulnak el a B. T. C. játékosai, de kijut az elismerésből a bécsieknek is, a kik keményen védték magukat.

Az őszi football-idény megnyitójával mindenki megvolt elégedve, hiszen csaknem mindenki a bécsi csapat győzelmét hitte és még a legsovenebbek sem gondoltak a magyar csapat ilyen fölényes győzelmére.

A B. T. C. büszke lehet játékosaira, a kik lankadatlan szorgalommal elérték végre azt, hogy egy elsőrangu bécsi csapatot sikerült legyőzni. Ellenfeleik közül heten a Cricketerek első csapatából valók, kettő pedig a W. A. C. és a Wiener F. C. 98 legjobb játékosa és valamennyien beletartoznak a bécsi válogatott csapatokba, melyek husvétkor a kontinensre rándult Richmond F. C.-val szemben oly szépen megállották a helyüket.

Hogy mégis sikerült ellenük a B. T. C.-nek győzelmesen kikerülni, az a csapat magas klasszisa mellett bizonyit és ha a csapat nem bizakodik el, hanem folytatja eddigi éveken át folytatott szorgalmas tréningjét, ugy még sokkal szebb formát mutathat és felküzdheti idővel magát a kontinens legjobb csapatává.

A B. T. C. játékosainak technikája ugyanazon fokon áll, mint a bécsieké és a mi megszerzi fölényüket, az az egyesek gyorsasága és kitartása.
Ezen eredmény után a legszebb reményekkel tekinthet a B. T. C. őszi nemzetközi matchei elé, melyeket Ausztria legjobb csapataival – W. A. C., I. Vienna, Hrazer Sp. V., Slavia, Cricketerek – kell küzdenie.

A mi az egyes játékosokat illeti, azok mind a két csapatban jól játszottak, különösen áll ez a B. T. C. játékosaira, a kik valamennyien jó kondiczióban voltak. Harsády, Róka, és Ordódy a szokott jók voltak, míg Mannó, Gabrovicz és Klebersberg meglepő jól játszottak és játékuk által nagyfokú javulásról tettek tanuságot. Különösen feltűnt a csatársor játéka melyben régebben nagyon sok volt a kapkodás, míg a mostani mérkőzésen körültekintéssel és összjátékkal vitte át a labdát az ellenfél védelmén. Észrevehetőleg előnyére vált a csapatnak, hogy a labda technikai kezelésében biztosabbak, sokkal pontosabbak. Stobbe I. állt ezúttal a kapuban és nehányszor nagyon szépen védett, ugy látszik ő is javult legutóbbi nemzetközi matcheken való szereplése óta.

A bécsi csapatban legjobbak voltak Foy, Leuthe és Wagner a védelemben: Shires, Redfern és A. Lowe a támadásban, de a többiek is valamennyien jól játszottak. Szép dribbling játékot láttunk Shirestől és Foytól és különösen utóbbinak elegáns, finom játéka sokszor elismerésre ragadta a közönséget. Grohmannról nem mondhatunk ítéletet, mert a kapott goalokat nem védhette ki, a mit pedig védett, az nem volt nehéz munka.