Budaváry László

Neve valaha fogalom és fegyver volt. Róla nevezték el Budavárát, melyet régebben Buturescunak neveztek.

Ő alkotta a híres tíz pontot a zsidók megszabályozására, mely törvénytervezet a magyar vicclapokat hosszú hónapokon át kitűnően ellátta témával.

Képviselősége alatt ő képviselte a derűt és a borút, amely a zsidó eget akkoron takarta. Zsidó viccek százai az ő személyéhez fűződtek.

Mint politikus hozzáférhetetlen volt. Nincs a világ zsidóinak annyi pénzük, mely elégséges lett volna arra, hogy Budaváryt elveitől eltántorítsa. Az igazság kedvéért azonban azt is meg kell állapítani, hogy a zsidók még egy újpest-rákospalotai hatost se spendiroztak, hogy céljaiknak Budaváryt megnyerjék.

Közéletünk kijózanítása azonban annyira elkedvetlenítette Budaváryt, hogy a múlt választáson készakarva megbukott, mert nem akarta nevével fedezni a zsidók életbenmaradását.

Most elvonulva él és elzárja magát a napi politikától. Neve ma már több, mint program, ő a megingadhatatlan fajvédő meggyőződés mintaképe.

Felkerestük Budaváryt, aki munkatársunknak az alábbiakat mondta:
- Viel hab ich davon, ha én vagyok a fajvédő mintakép, Kan man davon leben? Mintaképességből még senki sem gazdagodott meg. Higyje el, inkább vagyok egy aktív faj-védő képviselő, mint egy elvonult fajvédő-mintakép.

Budaváry-mintakép úr aztán bevezetett a házi museumába, melyhez hasonló szakgyűjtemény – úgy hisszük – az egész világon nincsen.

A falakon antiszemita frázisok kasírozott gyűjteménye, továbbá Istócy, Verhovay, Onody, az antiszemitizmus klasszikus harcosainak arcképei lógnak életnagyságban.

Szekrényekben a Népakarat megjelent példányait láttuk, valamint Budaváry stilben fogalmazott röpiratok ezreit.

A muzeum főékessége a tíz pont eredeti kézirata, melyért – mint Budaváry mesélte – egy gazdag zsidó sajtkereskedő már kétezer koronát is felajánlott.
De Budaváry nem adta oda, mert ő nem fogad el zsidóktól pénzt. Még 2000 koronát sem.
- So leb ich – mondta búcsúzáskor Budaváry, muzeumi kincseire mutatva.
- Neh e leben – gondoljuk mi miközben elvonulunk.