Botrányba fúlt az országos futballbajnokság döntő viadala

Az MTK nem tudta legyőzni a Szombathelyi AK-ot 1:1 (1:1) – A mérkőzés hőse Wienhardt (SzAK) kapus volt. – A döntő mérkőzést 8 napon belül megismétlik. – A közönség zajosan tüntetett az MLSz ellen.

Üllői úti pálya – 12.000 néző. – Bíró: Iváncsics Mihály

A rekkenő hőség ellenére már a kora délutáni órákban több mint 10.000 futballrajongó zarándokolt ki az Üllői-úti pályára, hogy tanúja legyen az országos futballbajnokság döntőjének az MTK és a Szombathelyi AK között.

Az első öt perc után már kiderült, hogy a szombathelyiek teljesen egyenrangú ellentétek, akiknek szentélyét egy modern Cerberus, Weinhardt, hőse védte.

Az első félidőben, bár a SzAK játszott a nehezebb térfélen, ők voltak frontban, de a mérkőzés második felében a MTK nyomasztó fölénybe került, a győzelmet azonban nem tudták magukat biztosítani, mert a szombathelyiek közvetlen védelme: a Weinhardt-Nagy-Prém trió nagyszerűen működött.

A rendes játékidő, a 90 perc el is múlt anélkül, hogy az első félidőben már elért 1:1-es eredmény megváltozott volna. A közönség pedig – amely eddig minden mérkőzésen a mérkőzés befejezése előtt eltávozott – a helyén maradt. Várta a folyósítást – amelyet a lapok beígértek. Ez pedig elmaradt, mert az utolsó pillanatban az MLSz bölcsei rájöttek arra, hogy eldöntetlen eredmény esetén a mérkőzést meg kell ismételni.

MTK: Kropacsek – Mandl, Senkey I. – Stallmach, Nyúl II., Nádler – Braun, Molnár, Orth, Winkler II., Jenny.
SzAK: Weinhardt – Nagy, Prém – Vámos, Szabó, Schütz – Krutzler, Mészáros, Holzbauer, Pahr, Németh.

Az első félidő.
A SzAK erős nap ellen. Az első 2 perc mezőnyjátékkal telik el, ami után korner esik az MTK ellen, de eredménytelenül. A SzAK nem respektálja a bajnokcsapatot és szép, de nem elég gyors kombinációkkal egymásután kétszer is megközelíti a kék-fehérek kapuját. Az 5. percben kornert rúg az MTK, amelyet Weinhardt kornerre boxol. Az újabb kornert Winkler – az égbe lövi.

A SzAK ezután rendkívül lelkesen támad és azonnal kornerhez jutnak, amelyből majdnem gól esett. A 15. percben pedig azonban már Orth 20 méteres lövését kell védenie Weinhardtnak, rá egy percre pedig Winkler hosszú lövését csak korner árán lehetett ártalmatlanná tenni. Egy perc múlva meg a SzAK rúg kornert. Percenként változik tehát a játék képe.

A 23. percben a kaputól 30 méterre Orthot csúnyán elfaultolták. A megítélt szabadrúgást Ort lövi egyenesen a kapura, a jól helyezkedő Weinhardt azonban a nehéz labdát bravúrosan lehúzza.

A 50. percben Jenny rendkívül nehéz helyzetben lefut és 30 méterről 16. amelynek csak egy eredménytelen korner az eredménye. Sorozatos MTK-támadások esnek csupán, de Szabó és a Prom-Nagy hátvédpár kitűnően szerelnek, Az 58. percben volt az első félidő legkritikusabb helyzete a SzAK kapuja előtt, de Molnár közvetlen közelről kapu mellé lő.

A következő percben azonban egy kavarodásban Winkler 12 méterről fordulásból laposan lő a gólra, amely az elvetődő kapus alatt a léc mellett utat talált a hálóba 1:0.

Két perc múlva a nem lankadó SzAK-csatárok hosszú lövését csak elvetéssel tudja menteni Kropacsek. Az utolsó percben a kék-fehérek kapujának közvetlen közelében taccsot dobnak.
A labda Senkey feje fölött a befutó Holzbauer elé esik, aki kapásból pompásan helyezett gólt lő.

Második félidő.
A második félidőben az MTK játszik nap ellen és a SzAK már az első percekben az ellenfél kapuját ostromolja. A 6. percben Winkler a fél pályáról megszökik és irtózatos rush-sel száguld előre. 25 méterről hihetetlen erővel lő a kapura, a labda a fölső kapulécnek vágódik, amely szinte füstöl. A fölvágódó labdába Winkler újból belelő, de "gyertya" lesz belőle.

Ezután gyors egymásutánba két kritikus helyzet támad a SzAK kapuja előtt, de Weinhardt biztosan véd. Az ezután következő szombathelyi támadások Németh következetes és bosszantó off side-állásai miatt eredménytelenek. A 14. percben Braun a szélről megszökik és a kapu közvetlen közelében álló Molnárhoz tolja a labdát, aki azt védhetetlenül belövi.

A biró azonban nem ítél gólt, mert Braun a labdát egy jó darabon kézzel vitte. Ebből parázs vita támad, amelyben különösen "Csibi" vezérkedik, akit a közönség erősen pfujol. Ezután két perc alatt még háromszor jut veszedelmes helyzetbe a SzAK-kapu, de részben Weinhardt, részben a szerencse megmenti a hálójukat.

Óriási iram kezdődik most, amelyet az MTK diktál és a SzAK szemlátomást visszaesik. A 22. percben a SzAK ellen korner, de a labda a kapu mögé jut. A 26. percben újabb kornert rúg az MTK, de ennek sincs eredménye. Ugyanez az eset a 29. percben is. Az MTK fölénye erősen nyomasztó, annál is inkább, mert a SzAK-csatárok a kapott labdákkal nem törnek előre, hanem indokolatlanul is hátrafelé passzolgatnak.

Támadás támadást követ a SzAk ellen, de mintha be volna a kapujuk zárva, a labda sehogy sem tud utat találni.

Különösen Winkler és Jenny lövései szemkápráztatók, de Weinhardt biztosan ment.
A 38. percben Orth és Prém összefutnak, Prém összeesik és kiviszik a pályáról. Helyére Mészáros megy bekknek. A közönség az utolsó percekben erősen biztatja a vidéki csapatot, amely ettől szinte újjáéled. A rendes játékidő azonban további eredmény nélkül folyik le.