Magyar-osztrák kormányszintű érdekérvényesítés

Mig az obstrukczió folyik s az ország népének figyelmét egészen lekötik a képviselőházi események, azalatt nagyfontosságú közgazdasági kérdések kerülnek előtérbe.
Ezek miatt az osztrák kereskedelmi és pénzügyminiszterek Budapesten időztek s tárgyaltak az illetékes magyar miniszterekkel. Az osztrák parlament kiegyezési bizottsága a két kormány közt megállapitott közös vámtarifajavaslatnak 17 tételét módositotta, mig a magyar vámügyi bizottság az egész vámtarifát változatlanul elfogadta.

Az osztrák kereskedelmi miniszter, Call báró, azért jött Budapestre, hogy a magyar kormányt rávegye e módositások elfogadására.
Ebben a pontban azonban a magyar kormány nem volt hajlandó engedni. Az osztrákok eljárását jellemzi az, hogy most az osztrák mezőgazdák lépnek fel követelésekkel.

Nekik az a vámvédelem, melyet a vámtarifa tervezete nyújt, nem elég.
Pedig eddig osztrák részről mindig azt hangoztatták, hogy a mezőgazdasági vámok csak Magyarországnak használnak. És most kitünik, hogy az osztrák mezőgazdák a vámvédelem tekintetében sokkal követelőbbek, mint a magyarok.

Az a kérdés egyébiránt, hogy enged-e vagy nem a magyar kormány a már talán hatodszor újra alkudni akaró osztrák kormány követelésének, eltörpül a mellett a másik kérdés mellett, hogy a két parlament megszavazza-e a kiegyezési javaslatokat s ezek közt a vámtarifát?

Az osztrák parlamentről ez, tekintettel a csehek fenyegető obstrukcziójára, legalább is kétes.
A mi pedig a magyar parlamentet illeti, hacsak valami kiszámithatatlan fordulat be nem következik, majdnem elképzelhetetlen, hogy törvényerőre emelje ezeket a terjedelmes javaslatokat s köztük a másfélezer tételt magában foglaló vámtarifát.

A függetlenségi pártról tudjuk hogy úgy a külön vámterület, mint a védtörvény tekintetében nagy harczra készül az őszre.
Erre nézve a párt két csoportja közt jelenleg fenforgó ellentét is meg fog szünni, mert az őszszel a Kossuth Ferencz hivei is fel akarják venni a harczot mind a vám- mind a katonai kérdésben.