A héten érdemleges stádiumba jut az Erzberger-gyilkosság ügye

A második hete kiadatási fogságban ülő Förster-Shulze Henrik ügyében a héten újból megkezdi munkáját az Erzberger gyilkosság bűnügyének viszgálóbírája, dr. Bubich Jenő. Az Erzberger-gyilkosság állítólagos tetteseinek ügye a vizsgálóbíró munkájával a héten már érdemleges stádiumba jutott.

Mint ismeretes, a vizsgálóbíró már egyszer részletesen kihallgatta az állítólagos Shulzet. Kihallgatta az ügy nyomozására a magyar fővárosba küldött német detektíveket. Förster-Shultze, mint a rendőrségen, úgy a vizsgálóbíró előtt is tagadta, hogy azonos volna Erzberger Mátyás birodalmi miniszter gyilkosainak bármelyikével. Tagadta, hogy azonos volna Shultze Henrikkel. A német detektívek, Schumacher és Blous Försterrel ellentétben a leghatározottabban azt bizonyították a vizsgálóbíró előtt, hogy a gyilkos Schultze jutott Förster személyében a magyar hatóságok kezére. A magukkal hozott bizonyítékokat, fényképeket a vizsgálóbíró előtt történt kihallgatásuk alkalmával le is tették a vizsgálóbíró asztalára. Förster-Schultzenak a detektívekkel való szemesítésétől várta mindenki a rejtélyes kérdés végleges eldőlését. A szembesítés meg is történt.- azonban eredménytelenül végződött.

Egy teljes hétig pihent az ügy a vizsgálóbírónál, annak más, nagyarányú elfoglaltsága miatt. Most a hét elején az Erzberg-gyilkosság bűnügye újból a magyar és német közvélemény érdeklődésének előterébe kerül. Bubich vizsgálóbíró maga elé vezetteti újból Förster-Shultzet és eléje tárja a német detektívek perdöntőnek látszó bizonyítékait. A detektívek bizonyítékain kívül egyéb bizonyítékok is vannak a vizsgálóbíró birtokában. Újból részletesen kihallgatja a bajort a vizsgálóbíró, különösen gyanúsnak tetsző alibikérdésének igazolására. Felkapja a kérdést Förster-Shultze a bizonyítékok elébeterjesztése után, hogy megmarad-e továbbra is tagadása mellett.

Az Erzberger-gyilkosság bűnügyének a vizsgálóbírónál fekvő iratai között ott vannak Förster-Shultzenek a rendőrségen felvett fényképei. Amikor a bajor újabb kihallgatása megtörtént, dr. Bubich Jenő azonnal elküldi a fényképeket az illetékes offenburgi (Baden) törvényszékre, az ottani vizsgálóbírónak. Az offenburgi törvényszék vizsgálóbírójának lesz a dolga, hogy maga elé idézze mindazokat, akik ismerik Schultze Henriket és a fényképeknek felmutatása mellett kihallgassa Schultze ismerőseit arra vonatkozólag, hogy csakugyan Schultze Henrik saarfeldi kereskedő ül-e a budapesti királyi ügyészség fogházában.

Illetékes helyen azt remélikhogy az offenburgi törvényszék az ügy sürgősségére való tekintettel pár nap alatt végez a személyazonossági tanuk kihallgatásával, ugyhogy nyolc-tíz napon belül már itt is lesznek a német vizsgálóbíró által felvett jegyzőkönyvek.

Amikor ezek a jegyzőkönyvek ide érkeznek, akkor semmi akadálya nem lesz annak, hogy a büntetőtörvényszék kiadatási tanács elé tegyék át az ügy összes iratait, hogy az döntést hozzon a nagy kérdésben: kiadja-e Magyarország a Markó-utcai fogház rejtélyes foglyát Németországnak vagy sem.

Itt jegyezzük meg, hogy pár nappal ezelőtt hivatalos úton már megérkezett a német igazságügyi kormány elfogató parancsa és kiadatási kérelme is.