A hónap rövidhíreiből

Gondoskodás az áruháztűz alkalmazottairól

A foglalkozás nélkül maradtak segélyezésre e hó 5-ikéig 51,486 korona gyűlt össze.
Ez összegből 153 alkalmazottnak hatheti fizetésére (a mennyi a felmondási idő) kiutalványoztak 20,265 koronát, a még nem jelentkezett alkalmazottak részét pedig letétbe helyezték. A szerencsétlenül jártak hátramaradottjai sebesültek és károsodtak között kiosztott a bizottság eddig 8820 koronát; ezenkivül huszonhat alkalmazottnak szerzett megfelelő állást. A még fenmaradó összegeket tovább kezelik és a szükség arányában kiosztják.

 Zavargás a tagositásnál

Marosvásárhelyről jelentik: Görgény-Orsován a fölizgatott oláh lakosság megtámadta a tagositást tárgyaló bizottságot. Kelemen Károlyt, dr. Gál Sándor országos képviselő ügyvédjelöltjét annyira agyba-főbe verték, hogy sebei életveszélyesek. Horváth Miklós vásárhelyi törvényszéki biró is csak az ablakon keresztül tudott megmenekülni. Ezután a tömeg széttépte az összes iratokat. Tiz csendőr érkezett a helységbe. A lakosság olyan fenyegetően viselkedik, hogy katonaság kirendelését várják.

Uj földesur

A veszprémmegyei várpalotai gróf Zichy-féle uradalmat 4.400,000 koronáért vette meg gróf Witzleben-Altdsbern Henrik porosz nagybirtokos. Az uj földesur most vonult be a palotai kastélyba. A gróf este ebédet adott a melyen a város és környék előkelőségei voltak jelen. Az uj földesur felköszöntőjében azt hangoztatta, hogy családját magyarrá akarja tenni. Az egész kastély berendezésén magyar iparosok dolgoztak.