Ujabb hatmilliárd kölcsönt kapnak az elemi csapástól sujtott gazdák

Az elemi csapások által sujtott kisgazdák részére ujabb hatmilliárd koronát utaltak ki, a már eddig kiutalt összegeken felül s ezzel a segítséggel Szolnok, Hajdu, Heves, Bihar, Borsod, Csanád, Abauj-Torna és Zemplénvármegye kisgazdáit támogatják elsősorban.

Az elemi csapások által sujtott kisgazdatársadalom számára a hitelkérdés a rendkívül nehéz gazdasági helyzet folytán életkérdéssé vált. A földmívelésügyi kormány errevaló tekintettel a legmesszebbmenően intézkedett, hogy a szárazság és a jégverés következtében nagy károkat szenvedett gazdarétegek számára mindenekelőtt vetőmagkölcsönt folyósítson s a lehető legrövidebb idő alatt ötvenötmilliárd korona folyósíttatott is.

A vetőmaghitel felosztásáról dr. Schandl Károly földmívelésügyi államtitkár nyujtott tájékoztatást s kiemelte, hogy a kormány legfőbb gondja volt a hitel sürgős folyósíttatása, hogy a szükséget szenvedő gazdák időben pénzhez jussanak.

Az 55 milliárdos hitel három csoportra oszlik: 23 milliárd jut a százholdnál kisebb területen gazdálkodó és aszály által sujtott gazdákra, ezek nyolc százalék kamatot fizetnek a kölcsönért egy évi lejárattal, a második csoportba tartozik a százholdnál kisebb területen gazdálkodók, akik jégkárt szenvedtek, ezek kétmilliárdot kapnak, de csupán három és félszázalék kamatot fizetnek, a harmadik csoportban 30 milliárdot engedélyeztek a százholdnál nagyobb birtokosok számára.

A szétosztás az Országos Központi Hitelszövetkezet községi hitelszövetkezetei útján történik a vármegyék gazdasági felügyelőségeihez, illetve a körzeti hitelszövetkezetek igazgatóságához kell fordulni a hitelügyében.

A kölcsön nyert összegek persze csak vetőmag és takarmányanyag beszerzésére fordíthatók, kiemelte azonban Schandl államtitkár, hogy az idei kiutalásnál az aszály és jégkár által sujtott gazdák közül elsősorban azokat kell figyelembe venni, akiket a mult évi kölcsön is terheli és azt nem tudják a mostani rossz termés miatt vissza fizetni.