Vitéz Nagy Pál tábornagy Prónay elleni hadseregsértési pöréből egyszerü rágalmazási pör lett

Elkészült az Ügyészség vádirata

Néhány hónappal ezelőtt nagy feltünést keltett vitéz Nagy Pál gyalogági tábornok hadsereg főparancsnok ama intézkedése, amelyben megtiltotta a nemzeti hadsereg összes tisztjének, hogy Prónay Pál alezredessel személyileg érintkezzen és vele együtt lovagias ügyet vállaljanak.

E parancsra az szolgáltatott okot, hogy Prónay egy nyilatkozata miatt vitéz Nagy Pál tábornok hadsereg sértési pert tett ellene folyamatba. A hadseregfőparancsnokság följelentése meg is érkezett az ügyészségre, amely azonban ugy találta, hogy Prónay ama nyilatkozata, amelyben következetlenséggel gyanusította meg a főparancsnokot, nem a hadsereg, hanem Nagy Pál személye ellen irányult s ezért nem hadseregsértés cimén, hivatalból üldözendő rágalmazás vétsége cimén inditotta meg Prónay Pál ellen az eljárást.

Azóta az ügyben befejezték a vizsgálatot, a vizsgálóbiró az iratokat inditványtétel végett ujból az ügyészséghez tette át, amely a héten el is készítette vádiratát Prónay ellen, amelyben inkriminálta a sértő kijelentést, hivatalból üldözendő rágalmazás cimén emelt vádat. Prónay védője Zboray Miklós dr. kifogásokat jelentett be az ügyészi vádirat ellen s így, most az iratok döntés végett a vádtanácshoz kerültek.