Justicia, vedd le a kendődet

Áldozatok sírján kétszer kizöldült már a fü és a merénylet tettesei csak most foglalják el helyüket a vádlottak padján. Két év óta mered Justicia a vádlottak padjára és várja, lesi, mikor kerülnek eléje minden idők legnagyobb gonosztevői. Végre ott vannak. Holnapután felelni fognak bűnükért. Rettentő két esztendő. A szív a remények temetője lett, ahová egyre-másra hordták a sápadt holtakat. Budapest, Orgovány, Szigetvár, Szolnok... Mindenütt csak áldozatok voltak, de bünösöket nem találtak.

Elszorult szívvel, visszafojtott lélekzettet néz tehát az ország a közeli napok elé. Kilenc név áll keresztben az igazság ország-utján. Meglátja őket az igazság? Minden arcon a kérdőjel, de senki-sem vár feleletet. Ez nem apátia, ez egy belső megsemmisülésnek borzalmas némasága. Itt valamilyen csodának kellene történni, hogy a lelkekben föltámadjon az élet, erőre kapjon a hit és kiserkedjen a bizalom. De negtörténik-e a csoda?

Kilenc halott keresztben fekszik az igazság országútján s mégis a szivekbe lopja magát a sejtelem, hogy megtorlás nélkül marad a gonoszságnak erzsébetvárosi orgiája. Valahol megbotlik valamiben az igazság s nem tud elvánszorogni céljához. A kilenc halott hivja, de az igazság tehetetlenül fekszik az utón a nem tudja az áldozati mécset meggyújtani a kilenc halott sírján. Ilyen vízióktól zavarosak a lelkek és az elmék és a holnaputáni tárgyalás biráira vár a föladat, hogy rendet teremtsenek a lelkekben és elmékben.

Bizonyos, hogy a csoda meg fog történni és a megtorló igazság szava diadalmasan fog előtörni Justicia ajkairól. Akik látják a kilenc halottat, meg fogják látni a bűnösöket a hazafiság hófehér köpenye alatt is.

A gyilkosság elveszíti a hazafiság nimbuszát és a hazafiság többé nem lesz arra használható, hogy gyilkosok vele expiálják gaztettüket. És a terror és megvesztegetés eszköze sem lesz a hazafiság. Gyilkolni bün lesz, bün és nem erény és a bíró, is elsősorban az igazság s nem a véres arcu hazafiság szavára fog hallgatni. Az igazság mindenek fölöst fog állani és a biró megint fölemelkedik abba a magasságba, ahol az igazság trónol s ahonnan minden emberi dolgok elenyésző kicsiségeknek látszanak.

Politika, fajvédelem? Hát van politika, lehet fajvédelem igazság nélkül. Ami csak az igazság korrumpálásával tudja magát föntartani, az a kórságok kórsága a nemzet szervezésében és a nemzetet veszejti el, aki ezt a kórságot a türelem és elnézés melegével istápolja. A csodák és igazságtevések napjai jönnek? Megint biró lesz a biró és Justicia ezen a napon leoldja kendőjét, hogy lássa a fölkelő napot.