A pengő és a garas lesz a váltó ércpénz

Táblázattal a nyakunkon tudjuk majd a vásárlásainkat megejteni

Érthető az a felzudulás, amelyet az uj pénznem: a pengő osztószáma
okozott a politikusok és a nagyközönség körében, mert a 12.500-as osztószám bizony egy kis fejtörést fog okozni a napi szükségletek beszerzése körül.

Most, amikor már a pénzügyminiszter véglegesen elhatározta, hogy a váltó ércpénz neve pengő és ennek százas egysége a garas lesz, mindenki azt latolgatja, hogy milyen következményekkel fog járni az uj pénzegység a mindennapi életben. A pénzügyminiszter erre kijelentette, hogy garantálja azt, hogy az uj pénzegység behozatalával senkit károsodás nem érhet.

Meglehet, hogy a pénzügyminiszter úr ezen kijelentésért a felelősséget
vállalja s tényleg sikerülni fog az uj pénzt károsodás nélkül bevezetni, azonban nem fog sikerülni az, hogy a 12.500-as szorzószám átszámitással járó nehézségeket eliminálni lehessen és tényleg arra lesz szükség, hogy mindenki, aki vásárlásra indul kénytelen lesz táblázatot magával vinni és a papirkoronában megállapitott árakat, ha azt ércpénzben akarja majd valaki fizetni, akkor a táblázatban feltüntetett összeg szerint kell, hogy fizesse, ha elakarja kerülni a nagyobb számadási müveleteket, vagy, hogy be ne csapódjék.

Igaz, hogy ezen a bajokon is átfogunk esni egy pár héten belül
és csak addig lesz kellemetlen, mig mind a két pénz forgalomban lesz, mert azután, amikor már csak pengőben és garasban fogunk számolni, akkor már elmaradnak a nullák a számadásokból és amit eddig 100.000 koronáért kaptunk meg, azt 8 uj pengőért fogjuk megkapni, illetve, amit 1000 korona papirpénzért vásároltunk eddig, azt megfogjuk kapni 8 uj garasért.

Az uj egység behozatalával, amelyre csak a jövő év január hónapjában számithatunk, a következő arányszámok bontakoznak ki: 1000 papirkorona egyenlő lesz 8 uj garassal, 10.000 papirkorona 80 uj garassal, 50.000 papirkorona 4 uj pengővel, 100.000 papirkorona 8 uj pengővel, 1,000.000 papirkorona 80 uj pengővel.

A külföldi valuták árfolyama az uj pénzegység behozatala alkalmával a következőképpen fog alakulni:
Dollár                       5 pengő      72 garas
Osztrák silling                              81     ”
Cseh korona                                 17     ”
Dinár                                               10     ”
Lei                                                       3     ”
Lira                                                  23     ”
Francia frank                               26     ”
Svájci frank            1 pengő       11     ”
Angol font           27      ”            72     ”

Ha bár nehezen fogja megszokni a nagyközönség
az uj pénzt és kellemetlen helyzetet fog teremteni sok esetben, mégis örülnünk kell annak, hogy a sok nulla elejtésével a fantasztikus számok világából az uj pénzzel a normális stabil pénzvilágba lépünk, melynek elmaradhatatlan kelléke lesz, hogy a tőke megfog mozdulni és az árufelé fog orientálódni, ami az ipari piacot is felfogja lenditeni.

Az uj forinttal együtt készül az 50, 20, 10 és 1 garas váltópénz is. A forint ezüstből, az 50, 20, és 10 garasos nikkelből, mig az 1 garasos bronzból készül. A kormány egyelőre 50 millió pengő értékü 1 pengős ezüspénzt és 30 millió értékü aprópénzt fog veretni.