Olcsóbb lesz a villamosjegy és az elektromos áram

A bázeli kölcsön egyezmény, mint ismeretes, a villamosvasutak és az elektromos-művek bevételeinek 10 százalékát kötötte le a hitelezők javára s a főváros ezt a kérdést úgy oldotta meg, hogy a villamosjegyek árához és a villanyszámlák végösszegéhez 10%-os kölcsönadót számított fel.

Most, hogy az osztendei szerződés rövidesen életbe lép s a főváros tartozásait egész más alapon rendezi, a különböző szakbizottságok lépéseket tettek, hogy a villamosjegy és az elektromosáram úgynevezett surtaxjai megszünjenek s a hitelezőknek fizetendő törlesztéseket a főváros más forrásból teremtse elő.

Értesülésünk szerint ez meg is fog történni s ennek következtében úgy a villamosjegy ára, mint az elektromosáram 10%-kal olcsóbb lesz.

Illetékes helyen ez ügyben
a következőket mondották a Hétfői Napló tudósítójának.

– A bázeli egyezmény ez év december 31-én megszűnik
s ezzel egyidejűleg automatice megszűnnek mindazok a rendelkezések és határozatok, amelyek ezen az egyezményen alapultak. Így tehát automatice megszűnik a külföldi kölcsönadó, amelynek további fentartása csak akkor volna lehetséges, ha a közgyűlés annak érvényességét új határozattal kimondaná.

A jövő hét folyamán ülést tart az elektromos-művek igazgatósága s azon már napirenden szerepel a kölcsönadó megszüntetése. Az áramdíj azonban ezután is változatlan marad, csak a számlák végösszegéhez nem fogják hozzáütni a 10%-ot.

A villamosjegy ára a kölcsönadó megszűnésével viszont ténylegesen olcsóbb lesz, mert az adó már a jegyárakba bele volt kalkulálva. A jegyek ára 11-ed résszel lesz olcsóbb, tehát a szakaszjegy 1800, a vonal- és átszállójegy körülbelül 2750 korona lesz.

Ugyanilyen arányban olcsóbbodnak a többi jegytípusok és bérletek is.