Pusztít az árvíz

A Mura után a Dráva és a Rába is áttörte a gátakat

Zalaegerszegről jelenti telefónon a Hétfői Napló tudósítója:
Szombaton késő délután újabb jelentések szerint a Mura erősen megáradt és több helyen elhagyta medrét. A nagykanizsai főszolgabíró Bődy Zoltán alispántól sürgős segítséget kért az áradástól veszélyeztetett helységek védelmére. Az alispán intézkedésére a szombathelyi vegyesdandár 100 főnyi legénységet küldött ki a délután folyamán Murakeresztúrra, és rögtön hozzáfogtak a mentési munkálatokhoz.

Letenyén szintén kiöntött a Mura, Szécsény szigeten pedig egész uccasorokat borított víz alá. Murakesztúri jelentés szerint Kolátszeg község víz alá került.

A Zala csaknem minden egyes malmot elöntött és igen nagy károkat okozott. A telefónszolgálatot egész éjjelre elrendelték s az alispáni és főszolgabírói hivatalok permanenciában vannak. Késő este érkezett jelentés szerint a Zala és Cserta apadnak.

A Dráva Légrádnál és Zákánynál áttörte a gátakat és teljes erővel zúdul jugoszláv megszállt területre.

A Rába is több helyen kilépett medréből és sok faluba a majorba behatolt: Rum és Kám között hat hidat sodort el. A lenti főszolgabíró éjjel 11 órakor sürgős segítséget kért az alispántól.

Lentikápolnán és Kerkabarabáson félreverték a harangokat.
A lenti főszolgabíró azonban nem tudott segítségére sietni a községeknek, mert azokat teljesen víz vette körül.

Csesztregen is igen nagy károkat okozott az árvíz. Ebben az egy faluban két milliárdra becsülik a kárt. A Mura vízállása a normálisnál 3 és félméterrel emelkedett magasabbra.

A vasárnap délelőtti órákban érkezett jelentések szerint a megáradt folyók kezdenek visszatérni medrükbe. A megrongált hidak és utak megjavítására a hatóságok minden intézkedést megtettek. Emberéletben az eddig érkezett jelentések szerint nem esett kár, az anyagi kárt azonban milliárdokra becsülik.