Cankov bolgár miniszterelnök Belgrádban a balkáni államok véd- és dacszövetségét késziti elő a bolsevizmus ellen

Belgrád, december 28.
Cankov bolgár miniszterelnök vasárnap az Avala-ügynökség tudósítója előtt a következő nyilatkozatot tette:
— Küldetésemnek szerény és korlátozott célja van. A balkáni államok bizonyos időpontokban, mint a mai pillanatban is, együttesen szemben találhatjuk magunkat valamely komoly veszéllyel.
Bizonyos elemeknek az a céljuk, hogy most semmisítették a jelenlegi társadalmi rendet.

Ezek az elemek nem egyidőben és nem nőtt közvetlenül fenyegettek minden balkáni államot, de az kétségtelen, hogy mindannyian tartanak ettől a veszedelemtől.

Ezért mindnyájunknak együttesen vagy egyenkint arra kell törekednünk, hogy ennek a vésznek a leküzdésére megtaláljuk az eszközöket.

Bulgária egyike azoknak az államoknak, amelyeket ezek a fölforgató elemek a legsúlyosabban veszélyeztetnek. Bulgáriában a bolsevizmus nem tömegmozgalom jellegével bír, hanem csőcseléklázadás, amelyet a kommunista párt képviselői támogatnak és ennek a parasztmozgalomnak a föllépése egyáltalában nem felel meg Bulgária paraszttömegei érdekének. Mi 1923-ban megmondottuk, hogy a bolsevizmus az egész Balkánra nézve veszélyt jelent.

Bulgáriának akkor sikerült ezt a veszedelmet megakadályozni. Belgrádi és bukaresti utazásomnak az a célja, hogy előkészítse a balkáni államok közötti egyezmény ideiglenes föltételeit, mert ezeknek az államoknak ma még inkább, mint régebben, békében, biztonságban és kölcsönös bizalom szellemében kell el élniök.