Smith főbiztos október havi jelentése

Smith a Népszövetség magyarországi főbiztosa, most tette közzé október havi jelentését, amely az állami pénzügyek további konszolidásáról tesz tanuságot. A külföldi kölcsönre lekötött bevételek a mult évi október havi 298.3 milliárddal szemben az idei októberben 347.5 milliárdra rúgtak, ami papirkoronában 16 százalékos emelkedést jelent.

Legnagyobb az emelkedés a dohányjövedéknél, amelynek bevételei most már rendesen havi havi 100 milliárd papirkorona körül mozognak.

Az összes állami bevételek ez év október havában 58.9 millió aranykoronát tettek ki, a mult évi október havi 44.5 millió aranykoronával szemben.

Az új költségvetési év első három hónapjában az egyenes adókból 24.8 millió aranykorona folyt be, az előirányzott 31.9 millió koronával szemben, viszont a forgalmi adókból 31.1 millió aranykorona az előirányzott 25.9 millió helyett és a fogyasztási adókból 18.6 millió az előirányzott 13.9 millió korona helyett.

A vámbevétel 24.6 millió korona összege 3.2 millió aranykoronával haladja meg az előirányzatot.

A forgalmi adó bevétel meghaladja az előirányzatot dacára annak, hogy augusztus 1-től kezdve a forgalmi adót három százalékról két százalékra szállították le.

Külkereskedelmi forgalmunk a jelentés szerint, szintén kedvezően alakul, mert mig az 1924. év szeptember végéig 102.6 millió aranykoronát tévő hiány gyült fel az év eleje óta, addig 1925-ben ugyanebben az időben a kereskedelmi mérleg hiánya csak 51.8 millió aranykorona.