Rupert Rezsőt megtámadta Budaházy Miklós százados a Kelet-pályaudvar étteremében

Gyilkosságokat nem lehet lovagias üggyé avatni” – „nyugat magyarországi gyilkos. Fogják meg! – A támadó Budaházy Miklós a támadás után hirtelen eltűnt.

A Keleti-pályaudvar éttermében vasárnap este kilenc órakor a mai állapotokra rendkívül jellemző tettleges affér játszódott le.

Budaházy Miklós százados minden ok nélkül, egyszerűen politikai ellenségeskedés alapján megtámadta Rupert Rezsőt, aki természetesen nem maradt adós, hanem hatalmas pofont mért le támadójára. Az esetről Rupert Rezső a következőket mondotta el a Hétfői Napló munkatársának:
- Ma este fél kilenc órakor érkeztem meg a Keleti-pályaudvarra Vértesboglárról, ahol Cserty Józsefnek vadászaton vendége voltam. Leültem az egyik asztalhoz, de alig rendeltem meg a vacsorámat, midőn egyszerre megjelent az asztalomnál egy hintáslegény formájú férfi, meghajolt előttem és kért, hogy egy pár szót szeretne velem beszélni. Én erre felálltam, azt hivén, hogy valaki – mint gyakran előfordul – kérni akar tőlem valamit, Mikor eléje értem bemutatkozott, hogy
Budaházy Miklósnak hívják és hirtelen felém sujtott. Én erre rögtön többször pofonütöttem, majd mikor újból felém jött, hasbarugtam, de az egésznapi vadászatról kifáradva, nem volt annyi erőm, hogy le is fogjam, hanem kiabálni kezdtem:
- Nyugatmagyarországi gyilkos! Fogják meg! Gyilkos! Budaházy azonban a nagy tumultusban eltűnt.

A támadás magyarázata az, hogy én a nyár folyamán dr. Feleky Gézának segédje voltam, amikor őt Budaházy Miklós provokálta azért, mert a Világban megjelent róla egy cikk, amelyben egy szemtanú elmondja, hogy milyen kegyetlenül gyilkolta meg Sátory hadnagyot és társait. Én Feleky Gézával együtt arra az álláspontra helyezkedtem, hogy gyilkosságért nem lehet lovagias úton elégtételt kérni, ha Budaházynak valami baja van, akkor menjen a bírósághoz.

Gyilkosságot csak bíróság előtt lehetett tisztázni. Budaházy ezután engem provokáltatott, de én segédeinek azt a választ adtam, hogy gyilkosságokat nem lehet lovagias üggyé avatni, azok a bíróság elé tartoznak. Ennek tulajdonítom ezt az orvtámadást és természetes, hogy gyilkossal nem bocsátkozhatom küzdelembe, hanem megpróbálkozom, hogy a rend fenntartására illetékes hatóságok tegyék ártatlanná.

Hogy Budaházy ezt az orvtámadást el merte követni, azzal magyarázom, hogy őt nagyon felbátoríthatták a legutóbbi politikai események, amelyek iskolát teremthettek arra, hogyan kell képviselőkkel elbánni. Magyarország volt hatalmasai: a gyilkosok ebből bátorságot merítettek” – fejezte be előadását Rupert Rezső.

Rupert egyébként testi sértés címén feljelentést tesz támadója ellen.