Gazdasági stratégia a kormányfő programbeszédéből

(Részlet az országgyűlés jegyzőkönyvéből) 

A törvényhozás többi feladataival folytatta, először is a legsürgősebbekkel: az ujonczok és a költségvetési felhatalmazás megszavazásával. Az 1902. évre szóló költségvetést meg kell hosszabbítni 1903 végeig s 1904 elejére is költségvetési meghatalmazást kell kérni. Azután következnék az 1904-iki költségvetés és az új ujonczjavaslat. 

Legnagyobb feltünést keltet az, a mit gróf Tisza István a pénzügyek állapotáról, a tisztviselők fizetésemeléséről és a beruházásokról, végül, a felekezeti iskolákról mondott.
A magyar állam pénzügyi helyzete ma még zavartalan ugyan, de bizonyos, hogy évről-évre romlik, mert állami jövedelmeink emelkedése az utóbbi időben évről-évre kisebb lett, míg a kiadások évről-évre legalább 8-10 millió koronára emelkedtek. Tisza gróf nézete szerint tehát „egyszerűbben s olcsóbban kell szolgálni az ország czéljait, mint a minőkbe lassanként belejutottunk.”
 
Ennek az álláspontnak a következménye –
hogy a kormány a tisztviselők fizetésemeléséről, valamint a beruházásokról szóló javaslatokat visszavonja, mert azok átvizsgálását és módosítását szükségesnek tartja. 

A fizetésrendezés meglesz, de az eddiginél nagyobb körre kiterjesztve, mert a kormány bele akarja venni a választott tisztviselőket és felekezeti tanitókat és tanárokat is.
A terv az, hogy a fizetésemelés valamivel kisebb lesz, mint a hogy eddig terveztetett, de többen fognak benne részesülni. A kormány egyszerre akar végezni a fizetésemelés kérdésével, mert jól tudja, hogy a kinevezett tisztviselők fizetésének emelése után kimaradhatatlanúl ugyis jönni kellene a többi, választott alkalmazottak fizetésemelésének is. S akkor esetleg oly nagy lenne a tehertöbblet, hogy az állam adóemelés nélkül meg nem birná. A kormány tehát először tisztába akar jönni azzal, hogy mibe kerülne ilyen formán a fizetésemelés? 

Egyelőre mindennél fontosabb volna, ha az obstrukczió megszünnék.
Ez esetben az egész nemzetre nézve legnagyobb fontosságú kérdések elintézhetők lennének. S a békére az utóbbi napokban csakugyan elég kedvező kilátások voltak.