Fényes revánsot vett az FTC a prágai kudarcért

Pompás küzdelemben 1:0 (1:0)-ra verte a híres Slaviat – A zöld-fehérek födözetsora önmagát múlta fölül – A csehek közül csak Seifert mutatott klasszis játékot

Hungária-út – 25.000 néző – Bíró: Gerő Ferenc

A vasárnapi hatalmas szélvihar ellenére a Hungária-úti pályán óriási közönség előtt ütközött meg a nagyhírű prágai Slavia az éppen most jubiláló FTC-vel, amelyet négy nappal ezelőtt könnyűszerrel győzött le a cseh fővárosban. A sokszoros válogatott Blum Zoltánnal megerősített FTC alapos revánsot vett a prágai kudarcért.

Mindvégig gyönyörű küzdelemben, páratlanul lelkes játékban diadalmaskodtak a ferencvárosiak, akik igazság szerint két góllal voltak jobbak, mint nagyhírű ellenfelük. A küzdő felek a következő fölállításban vették föl a harcot:

FTC: Amsell – Takáts I., Hungler II. – Fuhrmann, Müller, Blum – Héger, Stecovits, Sándor, Kohut, Potya.
Slavia: Staplik – Seifert, Protiva – Plodr, Pleticha, Hlinak – Stapl, Soltys, Vanik, Silny, Kratochvill.

A sorsolás a cseheknek kedvez. A Slavia játszik széllel. Az FTC kezd és Stecovits azonnal gól – fölé lő. Vanik gyönge lövése a 3. percben foglalkoztatja Amsellt. A 6. percben a Slavia kornert rúg. A szél erősödik. A csatárok még nem mutatnak semmit.

A 9. percben Vanik lövését Amsell kornerre tolja. Sándor lesántul, helyébe Mészáros jön (13.perc), aki balszélre megy, míg Potya a centerbe áll. Két perc múlva, egy szép előrelendülés után Stecovits egy lépésről biztos gólt hibáz.

– Tempó, FTC! – hangzik kórusban és a zöld-fehér csatárok szebbnél szebb támadásokkal törnek előre, de lövéshez nem jutnak. A 23. percben Mészáros kornert rúg, a cseh bekkek mentenek. Egy perc múlva Stecovits a védelem hibájából az ötös vonalról helyezett gólt lő. Viharos éljenzés, Stecovitsot társai ölelik, csókolják.

Újrakezdés után a Slavia keményen támad. Sándor visszaáll centernek. Az FTC támadást-támadásra vezet. Kisüt a nap – a zöld-fehérek szemébe. A Slavia kerül frontba. Az FTC szép ellentámadásokkal felel. A 41. percben Amsell kornerre menti Stapl veszedelmes beadását. Az utolsó percben nagy veszedelemben van a zöld-fehérek hálója, de a kitűnő védelem a helyén van. Félidő: 1:0.

Újrafölállás után a Slavia támad és már a 2. percben Amsell egy könnyű labdát kornerre ejt. A 6. percben Kohut 23 méteres szabadrúgása centiméternyire süvít el a léc fölött. Két perc múlva Kratochvill közvetlen közelről kapu fölé lő. A 11. percben Stecovits és Kohut helyezett lövéseit Staplik bravúrosan menti. Óriási tempóban folyik a küzdelem. A zöld-fehér födözetek és csatárok önmagukat múlják fölül.

A 21. percben Kohut lövése majdnem hálót ér. A közönség tombol és űzi-hajtja híveit. A tempó még jobban fokozódik. Stecovits szenzációs fejese a léc mellett vágódik el. A Slavia fölszabadul és a 26. percben kornert ér el. Újból az FTC kerül fölénybe. Kár, hogy Héger teljesen tehetetlen. A 30. percben a Slavia kornert rúg.

– Finish! – morajlik a tribünről és a ferencvárosiak az utolsó 10 percben teljes erővel küzdenek. A Slaviából a briliáns Seifert önfeláldozóan megy bele minden labdába. A 39. percben veszedelmes cseh támadást „Csungi” az utolsó pillanatban akaszt meg. A 41. percben Héger kornert rúg – a háló mögé. A 44. percben a Slavia kornerhez jut. Az utolsó percben az FTC-csatárok a Slavia kapuja előtt állnak.

Amikor a bíró a mérkőzést lefújta, az állóhely közönsége berohant és a ferencvárosi fiúkat a vállain vitte ki.

A játékosok mind a két táborban dicséretre méltó fairen küzdöttek. A cseh együttesből Seifert jobbhátvéd toronymagasan emelkedett ki. Rajta kívül csak Vanik volt elsőrangú. A győztes ferencvárosi fiúk mindegyike nagyszerűt nyújtott, de különösen a födözetsor, Blummal az élen, volt elsőrangú. A zöld-fehérek régi nagy hírnevükhöz méltóan verekedtek.