Gazdasági bajok orvoslásáról a törvényhozásban

(Részlet az országgyűlés jegyzőkönyvéből)

Gróf Tisza István: Legyünk rajta, hogy minél előbb oda jusson az ország, hogy az adóreform minél előbb napirendre kerűlhessen. Közgazdasági politikánkat úgy akarja irányitani a kormány, hogy az ipar, kereskedelem és mezőgazdaság összhangban legyen.


A kiegyezési javaslatok is egyformán védik az ipari és a mezőgazdasági érdekeket.
A kormány igyekezni fog arra, hogy a kiegyezési javaslatok minél előbb törvényerőre emelkedhessenek. A közlekedésügy terén a kormány óhajtja a közúti és vasuti hálózat bővitését és a viczinális vasutakról szóló törvény reformját. Egyike a legfontosabb föladatoknak a munkás-kérdés rendezése. Munkás-szakegyleteket kellene alakítani, hogy az egy szakhoz tartozó munkások érdekeit megvédhessék. A munkások igy a szellemi és erkölcsi neveltségnek arra a fokára jutnak el, a hol politikai jogokban is lehet részesíteni őket.


A belügyi téren a közigazgatási reformot úgy tervezi a kormány –
hogy az állami akarat gyorsan és megbizhatóan érvényesüljön és hogy a törvények becsületes végrehajtása biztosíttassék. (Helyeslés.) A nagy reform lehetőleg gyors előkészítésére törekszik a kormány. A községi terhek emelkedéséről egyre hangosabban panaszkodnak a városok, a kormány sürgős föladatnak tekinti, hogy ezt az ügyet, különös tekintettel a fővárosra is, sürgősen tanúlmányozza.