FTC – MTK 2:1 (0:1)

Az FTC csonka csatársora végig állta a kemény harcot – Az MTK nagyobb technikája nem érvényesült kellőképpen – Üllői-út – 35 000 néző – Bíró: Gerő Ferenc

Hetek óta lázas érdeklődéssel várták a futballrajongók húsvét vasárnapját, mert ekkor dőlt el a futballderby sorsa az FTC és az MTK között. Már napokkal megelőzően nem lehetett számozott jegyeket kapni.

Zöld-fehérek – kék-fehérek 2:1 (0:1)

Üllői-út – Bíró: Gerő Ferenc
Az MTK kezd és rögtön támadóan lép föl. Az első komoly helyzetet Jenny teremti meg, szép beadását azonban Orth elcsavarja (3. p.). Egy perc múlva Héger – Kocsis súlyosan összeütköznek. A 10. percben Orth bukdácsolva a gól fölé lő. Határozott MTK-fölény alakul ki. Az FTC lefutásokkal kísérletezik.

A 12. percben egy szép fradi támadás Kohut váratlan lövésével ér véget. Meg-megújuló baloldali támadások után újból a bajnokcsapat kerekedik fölül. Orth mesteri trükkökkel dolgozik, lövései azonban rövidek. A 17. percben Potya földbe rúg és ínhúzódást szenved. Ettől fogva csak statisztál, de hősiesen kitart az utolsó percig.

Percenként változik a játék képe; a tempó is fokozódik. Molnár magas lövését Amsell sikeresen „lehúzza”. Potya még jobban megsérül. A 31. percben a ferencvárosiak handset vétenek: Orth 16 méteres bombája pont a léc mellett süvít el. Egy perc múlva kritikus helyzetbe kerül az FTC kapuja. Molnár támadására Amsell ráveti magát és mind a ketten elterülnek a földön. Amsell még így is sikeresen ment. Ezután Orth bombázni kezdi a zöld-fehérek hálóját, de lövései túl magasak.

Az FTC sem marad adós. Kohut pompás lövései sok gondot okoznak Remetének. A 43. percben pompás összjáték után Molnár irtózatos erejű 20 méteres lövése a felső kapulécről vágódik a hálóba: 0:1. A tribün közönsége örömrivalgásban tör ki, de egyszerre mindenki a sajtópáholy felé tekint, ahol a vendég, örökös MTK-drukker, Salamon Béla fölugorva, szinte önkívületben lengeti kalapját. Félidő: 0:1.

Szünet után újból az MTK a támadó fél. Az első öt percben Gerő bíró kétszer is súlyosan téved. A 8. percben Jeny off side-ról szalad el, de centerezése a kapu mögé kerül. Két perc szép MTK-támadást Amsell tesz ártalmatlanná. A 12. percben Kohut beadása téveszt célt. Végre Kohut fordulásból szenzációs lövéssel kiegyenlít: 1:1.

Mint viharzó tenger habjai, úgy mozdul meg az állóhelyek 31 000 főnyi tömege és űzik-hajszolják előre a ferencvárosi fiúkat. Máris korner az MTK ellen, de fél perc múlva az FTC hálója felé rúgnak a sarokpontról. Amsell azonban a helyén van. A 20. percben újabb FTC támadás Sándor veszélyes lövésével végződik.

Egy perccel később Jeny ideális lövését Amsell elvetéssel kénytelen ártalmatlanná tenni. A 22. percben Opata kitör a középről és veszettül száguld a kapu felé. Hungler melléje ér, elgáncsolja. Opata bukdácsolva megy a labda után. Amsell eléje veti magát és mindketten elterülnek a földön.

Amsellt eszméletlenül viszik ki a pályáról és a játék 3 percre megakad. Amsell támolyogva visszatér. Ütemes fradi-taps fogadja. – Még 15 perce! Finish! – zúgják a ferencvárosi rajongók. A híres FTC-finish azonban elmarad, sőt a tempó lanyhulni kezd. Úgy látszik, mind a két fél beletörődik az eldöntetlenbe. Ekkor azonban váratlan esemény történik. A 37. percben egy veszélytelen labdára a tétovázó védelem között Héger ráróban és a zöld-fehérek győztes gólját belövi: 2:1.

Hégert társai összecsókolják. A tömeg üvölt, kalapok röpülnek a levegőbe, de csakhamar halálos csönd lesz, mert Jeny beadása majdnem a felső kapuléc alá bújt. – Idő! Idő! – zúgják az aggódók, de a bíró 3 perccel jogosan meghosszabbítja a játékidőt. Végre elhangzik a kettős füttyszó. Az állóhely közönsége berohan. Ölelik, csókolják a ferencvárosi játékosokat. Amsellt vállaikra kapják és úgy viszik az öltözőbe.