Magyarország 1925. évi cross-country bajnoksága

Megismétlődött a 25 év előtti élet-halál harc a cross-country bajnokságban

Vasárnap Csillag-hegyen tizenhetedszer rendezték meg Magyarország cross-country bajnokságát, amelyért 99 atléta állt a starthoz. A 13 1/2 kilométeres nehéz terepen a starttól a célig elkeseredett harc folyt a legjobb hosszútávfutók között, akik közül Kultsár, Király és Gross egészen külön versenyt futottak.

Kultsár és Király fej-fej mellett küzdöttek. Megismétlődött tehát a 25 év előtti élet-halálharc, amikor Brédl Pál és Gillemot Ferenc ölték egymást az utolsó méterekig.

Az utolsó 400 méteren Király (ESC) erőteljes finishbe fogott, amelyet Kultsár nehezen vett át. Az utolsó méterekig folyt a gyilkos harc és pont a cél előtt Kultsár összeroppant. Király Pállal egyszerre bukott a célszalag felé.

– Holtverseny! – kiáltozták a nézők és Király Pált jó barátai egyszerre a levegőbe kapták és önfeledten éljenezték. Csakhamar előkerültek a filmesek is, akik a győzteseknek hitt marathoni futók levették, de éppen ekkor terjedt el a hír, hogy a versenybíróság Kultsárt jelentette ki győztesnek.

Éktelen lárma kerekedett. Szitkozódásoktól lett hangos a levegő és a tömeg egy része olyan fenyegetően viselkedett, hogy a kirendelt csendőrség több tüntetőt igazoltatott.

Részletes eredmények
:
I. Szeniorok. Bajnok: Kultsár István 47 p. 43.8 mp. 2. Király (ESC) 47 p. 43.8 mp. 3. Gross (MTK) 47 p. 56.2 mp. 4. Szerbák (MAC) 5. Hrenyovszky (DAC) 6. Majzik (ESC) 7. Belloni (MAC) 8. Váradi (MTK) 9. Zöllner (MAC) 10. Hennel (MAC)

Csapatbajnok: 1. MAC 31 ponttal. 2. ESC 54 p. 3. MTK 55 p. 4. FTC.

II. Ifjúságiak:
Bajnok: Weiler (MTK) 17 p. 55.6 mp. 2. Besznyák (FTC) 3. Huszár (MTE) 4. Gregor (KISOSz)

Csapatbajnok:
MTK 39 p. 2. MTE 59 p. 3. KISOSz keleti csapat 69 p.