Súlyos vereséget szenvedett a Bolton Wanderers

FTC-MTK-UTE-Vasas kombinált – Bolton Wanderers 4:1 (3:1)

Rendkívül lelkes játékban értékes győzelmet arattak a magyar játékosok, akik között Orth vezérkedett


Húszezer fanatikus sportrajongó fonta körül vasárnap délután az európaszerte híres Üllői-úti pályát, hogy szemtanúja legyen egy olyan heroikus küzdelemnek, amelyben a magyar becsület forgott kockán.

A Bolton Wanderers futballművészei ugyanis revánsot akartak venni múlt vasárnapi féleredményük után és ezért Angliából távirati úton kértek erősítést. A fölfrissített angol csapat azonban – bár klasszikus futballt játszott – nem tudott megmérkőzni a magyar legénység ellenállhatatlan támadó erejével, mert Orth, a mezőny legjobb embere, szüntelen rohamokra tüzelte társait, mégpedig olyan eredménnyel, amely örökre emlékezetes marad.

A legjobb magyar bíró, Iváncsics Mihály, sípjelére a nagy ellenfelek a következő fölállításban szerepeltek:
FTC-MTK-UTE-Vasas kombinált (zöld-fehér): Amsell – Fogl II., Fogl III. – Fuhrmann, Sándor, Tomecskó – Senkey II., Takáts, Orth, Jeszmás, Kohut.
Bolton Wanderers (fehér): Pym – Greenhalgh, Finay – Howard, Rolly, Jennings – Buthler, Jack, Smith I., Smith II., Wizzard.

A 6. Percben Tomecskó labdája Orthoz kerül, aki egy angol játékost kidribliz és 25 méterről bal lábbal a későn elvetődő Pym mellett a kapu balsarkába lövi a labdát: 1:0.

Pár perc múlva Smith centernek nézeteltérése támad Fogl Józseffel. Utána rögtön Orth újabb bombája foglalkoztatja Pymet. A közönség bámulatos izgalma között folyik a szép mérkőzés, amelyben különösen Sándor és Orth vezérkednek. Határozott magyar fölény közben Senkey I. beadásából Jeszmás védhetetlen gólt fejel: 2:0 (15. p.)

Szenzációs harcban úgy játszik a magyar együttes, mint még sohasem és a 19. percben Takáts védhetetlen lövéssel megszerzi a harmadik gólt is. Az angolok szélsőik révén heves ellentámadásokkal próbálnak eredményt elérni, de a Fogl-gát áttörhetetlen. A magyar csatárok előretörései most többször megakadnak, mert az angolok egy bekk rendszerű játékkal védekeznek és ennek eredményeként lélegzethez jutnak, sőt a 30. percben kornert érnek el.

Rövid „angol élet” után újból a magyar fiúk támadnak, és csatáraink valósággal bombázzák az angolok kapuját. A 40. Percben Orth elhagyja a pályát. Két perc múlva kornerből Jack fejjel védhetetlen gólt lő: 3:1. A 43. percben Nikolsburger áll a csapatba. Félidő: 3:1.

A második félidőben, a magyar csapatban dr. Máriássy Lajos szövetségi kapitány rendelkezésére Sándor helyét Müller foglalta el, Orth helyett pedig továbbra is Nikolsburger szerepel, de mint balösszekötő. A center posztját Jeszmás foglalta el. Bár így a magyar csapat meggyöngült, a csapatból nem veszett ki a lelkesedés és támadásokat támadásra halmoznak.

Csak az 5. percben szabadulnak föl az angolok és főként Vizzard előretörései veszedelmesek. Közben Orth megjelenik a tribünön, a közönség viharosan tüntet mellette. A 15. percben Smith I. irtózatos erejű lövését Amsell pompás elvetéssel az utolsó pillanatban teszi ártalmatlanná. Némi angol fölény alakul ki Vizzard és a briliáns technikájú Jack révén. A 20. percben a bíró Fogl II-t durva belelépésért meginti, majd rendreutasítja.

A 24. percben Jack félelmetes erejű lövése hajszálnyira ment el a kapu fölött. Az utolsó öt percben kolosszális végküzdelem fejlődött ki és a 40. percben Takáts pompásan helyezett lövéssel négyre szaporította a magyar gólok számát: 4:1

Egy perc múlva Smith lövését fogja Amsell, pillanatok múlva Buttler terül el a földön, de csakhamar magához tér. A megítélt szabadrúgást Amsell bravúros elvetéssel menti, majd egy újabb előretörésnél közvetlen közelből boxol ki egy rettenetes erejű labdát. Ezzel véget is ért a nagyszerű küzdelem.