A budapesti vadvirágok

Örvendetes jelenség az, hogy számos vadvirágunk valóban megérdemli, hogy csokrainkban díszelegjen. Még figyelemreméltóbb az, hogy az újabban kereskedelembe kerülő virágok közt számos jellemző magyar növény van. Vadvirágokat különösen tavasszal és ősszel árulnak, amikor a kertészet még nehezebben és drágábban szolgáltatja dísznövényeket.

Tavasszal tömegesen látni a virágárusoknál a hóvirágot, kökörcsint (Pulsatilla grandis), héricset (Adonis vernalis). gólyahírt (Caltha palustris), kankalint (Primula Deris), gyöngyvirágot, ibolyát, kék csillagvirágot (Scilla bifolia), kotúliliomot (Fritilaria meleagris) stb. Utóbbi a főváros környékén nem fordul elő, s nem is tudjuk, honnan hozzák? Az őszi növények legszebbike a tárnics (Gentiana pneumonanthe), mely hazánk alacsonyabb vidékén a ritkább növények közé tartozik; pontosan erről se tudjuk, hogy hol szedik.

Legérdekesebbek azonban az ősszel árult virágok közt a sziki lelleg vagy sziki lapú (Statice Gmelini) és a homoki keserűfű (Polygonum floridum vagy P. arenarium). Előbbi szikeseink nagyon jellemző, sok kékes-lila virágú növénye, utóbbi viszont számos apró, rózsaszínű, vékony ágaival tűnik fel s homokpusztáink jellemző és szép növénye. A hazánktól nyugatra eső országokban egyik sem honos.

Ezen virágainkban tehát a magyar flóra speciális növényeit üdvözölhetjük. Hasonlóképpen érdekes növény a temetői koszorúkon is gyakran látható csodabogyó vagy téli virág (Ruscus aculeatus) is. Ez déli növény s hazánknak csak déli részén terem, Budapestre főleg Szekszárd vidékéről és a Mecsekről hozzánk.

Különös termete, levélszerű, szúróshegyű ágain ülő piros bogyói miatt széltében ismert növény. (Könnyen lehulló bogyóit rendesen dróttal felerősített mesterséges bogyókkal pótolják.) Ugyancsak télen irható h fákon elősködő fagyöngy (Viscum album) is, e cserje sajátságos, álvillásan elágazó zöld szárán, kettesével ülő bőrnemű örökzöld leveleivel és hófehér bogyóival mi szintén különleges és igen tetszetős.

Végül a száraz csokroknak (makárt csokroknak) használt árvalányhaj (Stipa pennata) is jellemző magyar növény. Gyakran a szalmavirággal (Xeranlhemum annuum), rezgőfűvel (Briza media), homoki gyopárral (Helychrysum arenarium) stb. kötik egy csokorba. Íme a magyar flóra egyénisége a kereskedelemben árult virágok szemlélése során  is megnyilvánul.

Dr. Boros Ádám.