Kettős vereséget szenvedett a prágai Viktoria Ziskov Budapesten

UTE–Viktoria Ziskov 3:1 (3:0) – MTK–V. Ziskov 4:2 (2:2)

A mezőny legjobb emberei Orth, Török és Hoyer voltak

Nagyon sivár volt a főváros pünkösdi futballsportja. A Spártát verő prágai Viktoria Ziskov-ra csak párezer ember volt kíváncsi, pedig elég tetszetős futballt játszanak a csehek. Legjobb embereik Hoyer és Carvan, akik azonban nem ütik meg az első magyar klasszist.

A csehek mindkét ünnepen súlyos vereséget szenvedtek, ami főként az újpesti Török, illetőleg Orth játékának köszönhető.

MTK – Viktoria Ziskov 4:2 (2:2)


Hungária-út. – 3000 néző. Bíró: Klug Frigyes.
Az első percben a csehek egy 18 méteres szabadrúgást a kapu fölé lőnek. A 4. percben születik meg az első gól. Orth egy 30 méteres lövését a kapus elvetéssel menti, de kiejti a labdát a kezéből és a ráfutó Opata belövi azt: 1:0.

Szép cseh támadásokból több lövés esik a kék-fehérek kapujára, Remete azonban a helyén van. Váltakozó támadások után Hoyer briliáns lövéssel kiegyenlít: 1:1 (21. perc). A bajnokcsapat ellentámadásai során Jenny a 25. percben kornert rúg. Két perc múlva súlyos védelmi hibából Novák védhetetlen lövéssel a csehek részére szerzi meg a vezetést: 1:2.

A 31. percben Orth megsérül, és egy percre megáll a játék. Állandó MTK támadások után a 37. percben Braun kornert rúg, de a szépen ívelő labdát a cseh kapus még a levegőben fogja el. Egy perc múlva Hoyer kitör és 10 méterről – senkitől sem háborgatva – irtózatos erővel a fölső kapufának lövi a labdát.

A 41. percben pompás kombinációs összjáték után Jenny helyezett lövését a cseh kapus nagy bravúrral fogja. Egy perc múlva Braun kornert rúg és Orth mintaszerű fejessel kiegyenlít: 2:2.

A mérkőzés második felében az MTK nagy fölénybe kerül, szinte egy kapura játszanak, de a 16-os vonalon belül teljesen tehetetlenek. Végre Rebró fejpasszát Orth 10 méterről védhetetlenül belövi: 3:2 (17. perc).

Állandó MTK támadások után a 29. percben Opata közvetlen közelből off side-gólt lő: 4:2. A 35. percben kornerhez jutnak a csehek, de Remete jól helyezkedik. Az utolsó tíz perc eredménytelen MTK támadásokkal telik el.

UTE –Viktoria Ziskov 3:1 (3:0).


Hungária-út. – 3000 néző. – Bíró: Vértes Imre.
Az újpesti fiúk kezdenek nap és gyönge szél ellen. Rögtön a Ziskov támad és már az első percben meleg helyzetet teremtenek Zimmer kapuja előtt. Csakhamar fölszabadulnak azonban az újpestiek a nyomás alól és támadást támadásra halmoznak, amelyek eredményeként már a 4. percben Priboj kapásból belövi a vezető gólt: 1:0.

Válaszul a csehek nagy tűzzel ellentámadásba mennek, és ennek nyomán megélénkül a tempó, de csak 10 percre, mert a nagy hőség miatt mindkét csapat tagjai erősen szenvednek.

Lassanként cseh fölény alakul ki és a 17. percben korner esik az UTE ellen. Az újpestiek lefutásokkal kísérleteznek, mert a csatársorban csak Priboj és Török értékesek. Utóbbi a 24. percben kettőre szaporítja a gólok számát: 2:0. Bár ezután is a csehek támadnak többet és rendszeresebben, a 31. percben egy kitűnően kidolgozott előretörésből Priboj a harmadik gólt is belövi: 3:0.

Most a csehek durvulni kezdenek: a legnagyobb hidegvérrel „talpalnak” az újpesti csatárokba, akik jobbra-balra potyognak, az erélyes bíró azonban szigorú ítélkezéseivel csakhamar leszoktatja őket erről. Erre a csehek „egy bekk” rendszerű játékkal védekeznek. Félidő: 3:0.

A második félidőben a közönség gólzáport várt, de meglepetésére a csehek friss lendülettel törnek az újpestiekre, mert legjobb játékosukat a válogatott Hoyert centernek állították a csatársorba. Mintaszerű irányításával a csehek gépszerű kombinációs játékkal az első 20 percben nyomasztó fölénybe kerülnek.

A 17. percben Fogl II. Novákot a büntetőterületen belül fölvágja, a megítélt „tizenegyes” Zimmer kezébe vágódik. Két perc múlva azonban egy szabadrúgás után Hoyer 25 méteres saroklövéssel 3:1-re szépíti az eredményt. Vértes jó bíró volt, csaknem hibátlanul vezette a mérkőzést.