Szó sincs az orosz-magyar egyezmény ratifikálásáról

Politikai és gazdasági körökben nagy föltűnést keltett Bethlen István gróf miniszterelnöknek az a váratlan bejelentése, hogy az orosz-magyar egyezményt ratifikáltatni óhajtja a nemzetgyüléssel. Ezzel a tervvel szemben a fajvédőkön kivül offenzivába lépett Gaál Gaszton és Vázsonyi Vilmos is. Munkatársunk éppen erre való tekintettel a kormányhoz közelálló helyre fordult fölvilágosításért és mindenekelőtt aziránt érdeklődött, mikorra tervezi a kormány az orosz-magyar egyezmény ratifikálását?

A következő rendkívül érdekes és meglepő választ kaptuk: - Egyelőre szó sincs arról, hogy az orosz-magyar egyezmény ügye a nemzetgyülés elé kerüljön.

Ez a kérdés ugyanis egyáltalán nem aktuális. Hogy a miniszterelnök ur ennek ellenére is nyilatkozott az egyezményről, ennek oka kizárólag csak az, hogy a pénzügyi bizottság legutóbbi ülésén Beck Lajos szóvátette ezt a kérdést és a miniszterelnök ur nem akart kitérni a válasz elől és készségesen megvilágította azokat a szempontokat, amelyek indokolttá tennék a kizáróan csak a diplomáciai viszony helyreállítására irányuló egyezmény megkötését.

A miniszterelnök ur megelégedett azzal, hogy erre való készségét bejelentse, egyetlen egy szóval sem tett azonban említést arról, hogy az egyezmény ratifikálására belátható időn belül sor kerül. Erről nincs is szó, a kérdés nemcsak hogy nem aktuális, hanem a parlament munkarendjének alakulása sem olyan, hogy az egyezmény ügyének letárgyalását lehetővé tenné.