Bethlen nem türi, hogy pártjának tagjai Wolffékkal tartsanak

Az egységes párt tagjainak egy része már hetek óta aggodalommal látja, hogy Ripka kormánybiztos fővárosi pártja milyen gyönge kilátásokkal indul a választási küzdelembe. Többen fölkeresték Bethlent és megkérték, gondoskodjék a Ripka-párt alaposabb megszervezéséről, vagy ha ez nem lehetséges, járuljon hozzá ahhoz, hogy az egységes párt külön listát állithasson a fővárosi választáson.

Tekintettel arra, hogy Ripka is segitséget kérő stafétákat menesztett a kormányhoz, a miniszterelnök elhatározta, hogy pártjának vezető tagjait bizalmas megbeszélésre hivja meg a fővárosi választások ügyében. Ezen a szombat esti bizalmas tanácskozáson a miniszterelnökön, a belügyminiszteren és Ripka kormánybiztoson kívül résztvettek az egységes pártnak mindazon tagjai, akik a főváros ügyeiben érdekelve érzik magukat. Mindenekelőtt a miniszterelnök vázolta azokat a sulyos ellentéteket, amelyek a fővárosi választási küzdelembe induló jobb- és baloldali pártokat egymástól elválasztják és kijelentette, hogy a várható elkeseredett küzdelemre való tekintettel maga is érthetőnek tartja a kormánypárti képviselők egy részének azt az óhajtását, hogy a párt résztvételét a fővárosi választásban pontosan körvonalazzák.

Azt a tervet, hogy az egységes párt külön listát állitson, nem tudja helyeselni, mindenképen kivánatosnak tartja azonban, hogy a pártnak azok a tagjai, akik budapesti lakosok, teljes erővel kapcsolódjanak bele a Ripke-párt szervezkedési és agitációs munkájába. Biró Pál, Gaál Endre, Temesváry Imre és mások kifogásolták, hogy ily későn kezdik meg a szervezkedés munkáját és hogy eddig a kormánypárti képviselőket meg sem hivták a Ripka-párt gyüléseire. Ripka kijelentette, hogy e mulasztás pótlásáról gondoskodni fog és nagyon kérte a párt tagjait, hogy minden erejükkel támogassák és szólaljanak föl a Ripka-párt népgyülésein. Kállay Tamás annak szükségességére mutatott rá, hogy a kormánypárti képviselők vállaljanak jelöltséget a Ripka-párt listáin. És ekkor következett a bizalmas megbeszélés legizgalmasabb jelenete.

Dréhr Imre ugyanis a leghatározottabban kifogásolta, hogy Wolffék hivei, akik nem Ripkát támogatják, a kormánypárt tagjai lehessenek. Ilyen körülmények között ugyanis azokat a kormánypárti képviselőket, akik a Ripka-párt listáján vállalnak jelöltséget, azzal fogják stigmatizálni, hogy rosszabb keresztények, mint Vicziánék, akik a Wolff-párt listáján szerepelnek.

Platthy György kijelentette erre, hogy Viczián István és Putnoky Móric vele együtt már régóta le vannak kötve Wolff Károlynak és kérte, hogy mint a multban, most is szabad kezet kapjanak a fővárosi politikában. Ezután került sor Bethlen István gróf miniszterelnök fölszólalására. Megkérte Dréhr Imrét és társait, akiket semmiesetre sem tart rosszabb keresztényeknek, mint Wolffékat, hogy igenis, engedjék magukat jelöltetni a Ripka-párt listáján.

Platthynak, Vicziánnak és Putnokynak "régi jogon" kénytelen szabad kezet adni a fővárosi politikában, azt azonban semmiesetre sem fogja eltürni, hogy a kormánypárt tagjai közül e három képviselőn kívül bárki is csatlakozzék Wolffékhoz. Arra kéri a párt tagjait, hogy minél nagyobb számban siessenek a Ripka-párt támogatására, vegyenek részt a szervezkedés és az agitáció munkájában, aminek megkönnyitése céljából szükségesnek tartja, hogy az egységes párt külön fővárosi bizottságot alakitson.

A jelen-volt kormánypárti képviselők, Platthy Györgyön kívül, hajlandóknak nyilatkoztak a Ripka-párt legmesszebbmenő támogatására és végül abban állapodtak meg, hogy a kormánypárt ma esti értekezletén megalakitják a fővárosi bizottságot, amely haladéktalanul meg is kezdi müködését.