Bor és muzsikaszó a földrengés elleni félelem orvossága

Az első földrengés után táncoltak az egriek – Mulatság közben ismét megrázkódott a föld – Halálra rémültek a mulatók – Máshol is érezték a földrengést

Megírtuk, hogy Eger és környéke alatt megmozdult a föld. Arról is beszámoltunk, hogy szombatról vasárnapra virradó éjjelen megismétlődött a földrengés. Most már arról is értesültünk, hogy miként viselkedik a lakosság a földrengés után.

Egerben sápadt, reszkető emberek járnak. Mióta először megmozdult lábuk alatt a föld, félnek a lakásuk falai között maradni, éjszakára pedig borral, zenével űzték el maguktól a félelmet. Igy történt ez szombaton este is. Mintha Szilveszter-este lett volna. A kávéházban zene mellett mulattak, a lakások lehuzott redőnyein pedig táncolók fekete árnyéka látszott és zeneszó hallatszott. Körülbelül 10 óráig tartott ez, amikor egyszer csak megmozdult a föld. A butorok mozogtak, a képek lezuhantak a falról.

Egyszerre elhalt a zene, halálrarémült emberek eszeveszetten rohantak ki a házakból a szabad terekre. Alig negyedórával később ujra erős lökés következett. A házak felágaskodtak, azután a cserepek és lezuhanó téglák robajában ujra helyükre billentek.

Több helyütt uj falrepedések támadtak, a reggel megrongálódott tűzfalak beomlottak és átszakították a körülüttök levő házak tetőzetét.

Eger lakossága a legnagyobb kétségbeesésben él és minden percben uj földrengéseket vár. Vasárnap reggel óta elcsendesült a föld, ugy látszik, végre megnyugodott.

A földlökések nemcsak Egerben voltak észlelhetők. Miskolcon is megmozdultak a képek, edények s az emberek órákon át nem mertek visszatérni lakásaikba. A földrengést Heőcsabán is erősen érezték. Ugyanakkor megmozdult a föld Debrecenben is, de mindössze annyi kárt okozott, hogy a városi muzeum egyik régi kéménye összedőlt s beszakította a tetőt. Balmazujvárosban és más borsodi, hevesi községekben is érezték a földrengést. Ostoros községben oly erős volt, hogy nem maradt ház, mely meg ne rongálódott volna.

Hétfőn Sátoraljaujhelyen éreztek kisebb-nagyobb földlökéseket, melyeket tompa földalatti morajlás kísért. A földlökések itt egészen gyengék voltak s a városnak csupán egyes részein voltak érezhetők.