Kilószámra hamisitották a lebélyegezetlen hadikölcsönkötvényeket

A rendőrség vasárnap délben letartóztatta a tetteseket

A békeszerződések megkötése után az utódállamok területükreeső arányban nosztrifikálták a különböző állampapírokat és hadikölcsönkötvényeket. Amint ismeretes, ezeket az értékpapírokat be kellett mutatni, ezeket Magyarországon a pénzügyminiszterium lajstromozta és bélyegezte fölül. Épp ugy, mint a pénzlebélyegzések idején, a lebélyegezetlen értékpapírokban is nagy spekuláció indult meg.

Sokan vártak az értékpapírok bemutatásával addig, amig végül mindenünnen lekéstek. Néhány nap előtt a budapesti főkapitányságot értesitette a Pénzintézeti Központ, hogy több bank bemutatott hadikölcsönkötvényeket és más állampapírokat agnoszkálás végett. A Pénzintézeti Központ szakértői megvizsgálták az értékpapírokat és ugy találták, hogy a papírokon a magyar cimerrel ellátott körbélyegző meg van hamisitva.

A rendőrségen Varga István detektivfőfelügyelő és dr. Lukács József fölügyelő inditotta meg a nyomozást ebben az ügyben. A nyomozás rövidesen eredménnyel is járt, amennyiben a nyomozó detektivek kideritették, hogy ezeket a papírokat Teller Adolf és Szóbel Juda hozták forgalomba: előállították őket a főkapitányságra, ahol mindketten azzal védekeztek, hogy ismeretlen egyénektől vásárolták az értékpapirokat. Vallomásuk után a rendőrség mindkettőjüket letartóztatta.