Tiszaeszlár föltámadása

„Puczér Jóska, a fokosos lapszerkesztő”

A „Szózat” vasárnapi számában bejelenti, hogy a nyiregyházi Eme az ottani bíróságnál sajtópört indított Krúdí Gyula ellen, mert Nyiregyháza városa tavaly kiadott, jubiláris Évkönyvében nem a leghízelgőbb módon írt nyiregyházi emlékezéseiben Mikecz Józsefről, a tiszaeszlári pör nevezetes lapszerkesztőjéről, aki „Ébredjünk” című lapjában először pendítette meg az eszlári vérvádat. A Reggel tudósítója kérdést intézett Krúdy Gyulához, a „Szózat” cikkére nézve. Az illusztris író a következőket mondotta:

Ez a bizonyos Mikecz, akit Nyiregyházán, a szülőhazámban soha sem emlegettek másképen, mint Puczér Józsefet, mert régi jó nyiregyházi szokás szerint: mindenkinek volt valamely álneve is: ez a Mikecz az én értesülésem szerint már régen meghalt, Nagyszakállu, ősz ember volt már az én gyermekkoromban, a tiszaeszlári pör idején is. Ennek pedig több mint negyven esztendeje. Tipikus, mulatságos figura volt: azok az idők, a tiszaeszlári pör elmulásával elveszitette népszerűségét. Nyomdástól, lapostól elköltözött Nyiregyházáról és valahol meghalt.

Ha valaki jelentkezik a tiszaeszlári Mikecz (Puczér Jóska) maszkjában: az nem lehet az igazi „fokosos lapszerkesztő”, mert annak a férfiunak legalább százesztendősnek kellene lenni. Az én tudomásom szerint nyiregyházi Éme, amely a pört ellenem beadta: nem nyiregyházi bennszülöttekből, hanem bevándorolt, többnyire menkült emberekből van összecsoportosulva. Lehetséges, hogy ezeket a jóhiszemü embereket félrevezette valaki azzal, hogy a tiszaeszlári Matuzsálem még mindig az élők sorában van.

- Egyébként majd minden kiderül Nyiregyházán, a tárgyaláson.