Minotaurusz

A görög mithológiából ismerjük a Kréta szigetén a labirintusban lakó Minotauruszt, amelynek athéni ifjakat vittek áldozatul. A nagy és fényes krétai kultúrát feltáró ásatások napfényre hozták Knossos mellett a labirintus romjait, amelyben Minos király lakott.

Falai telisteli vannak bikák és bikaviadalok ábrázolásaival, úgyhogy a bikát a krétaiak címeréül, a bikaviadalt pedig nemzeti sportjukul tekinthetjük. Ezen korszak leghatalmasabb uralkodója Minos volt, aki hódító hadjáratait az Aegaei-tenger szigeteire és Görögország partjaira is kiterjesztette.

Hawes szerint a Minotaurusznak, azaz Minos bikájának, áldozatul hozott athéniek alatt azon athéni foglyokat kell érteni, akiket a kegyetlen bikaviadaloknál a bikák elpusztítottak, s olyan szólásmódnak tartja, mintha a búr háború után a búrok azt mondták volna, hogy őket a britt oroszlán falta fel.

A labirintus palotájának kövei egymásra fektetett két kalapáccsal, a bányászjelvényhez hasonlóan, vannak megjelölve A káriai nyelvben „labrys" kettős kalapácsot jelent, „nthos" pedig helymeghatározó, mint a Tirynthos, Korinthos stb. nevekben, így tehát a labirintus a kettős kalapács helységét vagy palotáját jelenti.

Dr. Rothschnek Jenő.