Mit olvassunk?

Lampérth Géza: A gárda virága. Regény. A serdütebb ifjúság számára is. Pallas kiadás 1925. Alapár: 6 és fél arany korona. Illusztrálta Wesely Norbert.

Ne így mondjuk: a serdültebb ifjúságnak is, hanem így: különösen a serdültebb ifjúságnak: Édesanyák! Ti, akik annyit siránkoztok előttünk, hogy nincsenek jó magyar könyvek a fiatalság számára, íme itt van ismét egy szép, a legszebb. Ime itt van Loránth András, a „Gárda virágá”-nak ízig-vérig magyarlelkű szívbéli ügye, pompás kis regénye. Mintha minden magyar leánynak, magyar ifjúnak külön írták volna, annyira nekik szól.

Aki elolvassa, nagy érzések, nagy vágyak hatalmába kerül: Jaj beh jó is, jaj beh jó is lenne igazán magyarnak lenni! Olyannak, mint a gárda virága édesanyja, özv. Loránth Andrásné nemzetes asszony, mint Özike-Esztike kisasszony, Loránth András szép menyasszonya, mint az öreg Loránth András, a hajlíthatalan vén kuruc és mint a gárdisták valamennyien, akik Bécsben fedezték fel azt, hogy ők magyarok, magyarok és nem is lehetnének mások soha – sehol – soha!