Mi újság?

A khinai szótár

A khinai szótár legujabb kiadása 25 ezer kötetből, a lexikon pedig 22,937 kötetből áll.

A petroleum-ivás

A petroleum-ivás Francziaország egyes részeiben aggasztó méreteket kezd ölteni. A petroleum élvezete az embert buskomorrá és butává teszi. Hatása sokkal veszélyesebb, mint a boré vagy a pálinkáé.

Az iszákosság Oroszországban

Az orosz kormány a szigoru rendszabályok és a pálinkaadó felemelése alkalmazásával sem képes az iszákosság terjedésének elejét venni. A hivatalos kimutatások szerint kitűnik, hogy évenként átlag 4678 ember hal meg delirium tremensben. Harmincz év óta 76,786 férfiút és 7341 nőt ölt meg Oroszországban a pálinkaivás.

Újabb néger, a ki fehérré lett

Chicagóban él egy Ashbury Lukács nevű hordár, ki teljesen fekete néger volt, de egyszer, midőn villámcsapás érintette, egészen átalakúlt. Kezdetben karján mutatkozott egy kis fehér folt, azután testének más részein s ezek folytonosan nőttek. Legtovább maradt meg az arczán három fekete folt, de most már ezek is teljesen eltűntek s a hordár egészen fehér emberré lett. Hasonló esetek igen ritkák, bár az albinismust, mint bizonyos tüneményt, a négerek között csaknem mindenütt megtalálták.


A legrégibb gőzgép a világon

A legrégibb gőzgép a világon Skótországban a Ruthhergleen melletti Colliery nevü farmon működik. Még 1809-ben készűlt s azóta folyton használatban van.

A mákony készitése

A mákony (ópium) készitéséhez szükséges mákvirágot Indiában az angol kormány 500 ezer holdon termelteti. A mákony egyedárúsággal az angol kincstár évenként 96 millió korona tiszta hasznot húz, bár a Khinából csempészett mákony az indiában készűlt mennyiséget majdnem túlhaladja.

A szibériai vasút

A szibériai vasút hídjainak összes hoszsza negyvennyolcz kilométer. A leghosszabb híd Krasznojarszknál van a Jeniszei folyón keresztül; hoszsza 800 méter.

A zene és az idegek kölcsönhatása

A zene és az idegek kölcsönhatására érdekes adalékot nyújt egy Grétry nevű régibb belga zeneszerző, ki felfedezte, hogy midőn valami melodiára gondol, újját üterére teszi, az ütér a melodia szerint mozog s ez a szerző tetszése szerint változtatható. Némely esetben elegendő volt, hogy a hangok bizonyos kombinácziójára gondoljon s már is érezte az üterén, hogy ez a gondolat a vérkeringésre változtatólag hatott.